Evans Gambit

Richardson Attack

1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 4.b4. Dette er udgangspunktet til Evans Gambit. Resultaterne med denne gambit viser klart, at det er bedst for sort at acceptere gambitten. Det vil være vores udgangspunkt til denne gennemgang af fire forskellige varianter.

For at nå frem til Richardson Attack, er trækserie således: 4…Lxb4 5.c3 La5 6.O-O Sf6 7.d4 O-O 8.Sxe5. Hvis hvid ifølge Chigorin ikke ønsker at møde det kompromitterede forsvar, så skal han besvare 5…La5 med 6.0-0. Han skal ligeledes besvarede 5…Lc5 med 6.0-0, sandsynligvis for at undgå de uklare varianter, der opstod fra 5…Lc5 6.d4 exd4 7.cxd4 Lb4+.

Fordelen ved at spille 6.0-0 er, at kongen er sikker; der er ingen bindinger eller skakker fra den sorte løber. Ulempen er, at der ikke er nogen umiddelbar trussel om at genvinde materiale, og sort har et frit udviklingsspil. Hvis normalvarianten er hans hensigt, så har trækrækkefølgen ingen større betydning, men sort kan også få modangreb mod den hvide e-bonde: 5…La5 6.0-0 Sf6.

Dette blev set som et problem i nogle år før Chigorins tid, men så dukkede Richardson-angrebet op, 7.d4. Sort er inviteret til at erobre e-bonden. Chigorin var involveret i denne variant i otte partier; han vandt syv af dem (den ene med sort), og den anden blev remis. I betragtning af, at Richardson-angrebet i dag (og dermed stillingen efter 6.0-0 Sf6) i bedste fald anses for at være lige for hvid, er det en hyldest til Chigorins angrebsevner. Se for eksempel partiet Chigorin-Alapin nedenfor.

I dag har sort ofte en anden idé i tankerne, når man spiller 5…La5. Hvis hvid så fortsætter i Chigorin-tilstand med 6.0-0, vil svaret sandsynligvis være 6…d6, et fleksibelt træk, der giver sort mange mulige svar til svaret 7.d4. Den vigtigste af disse, både historisk og teoretisk, er Lasker-forsvaret, 7…Lb6.

Kunsten at lavere

Laveringen er en form for initiativ. Dersom det ikke er muligt at realisere en vis overvægt omgående, ja så må man ligesom til søs krydse sig…