Afsnit 4

4: Officerer mod officerer

I kampen om officerer mod hinanden uden en eneste bonde på brættet er det materielle forhold naturligvis det vigtigste. Rent positionsfaktorer er kun meget sjældent afgørende. Som tingene ser ud, kan dette kun forekomme i stillinger, der – mere eller mindre tilfældigt – muliggør den ene eller den anden taktiske gevinstfortsættelse. Med hensyn til de stillinger, hvor den ene side har en materiel fordel, skelner vi mellem to muligheder: Materiel overvægt med eller uden mat potentiale, dvs. om det overskydende materiale efter afbytningen af alle officerer hos den svagere part er nok til at fremtvinge mat mod modpartens konge alene. For eksempel, i slutspillet med tårn og løber mod tårn, har man en materiel overvægt uden mat potentiale, men i slutspillet mod to tårne ​​mod tårn har man materiel overvægt med mat potentiale. For at kunne bruge dette udtryk “mat potentiale” i tilfælde, hvor begge dele har ulige materialer, vurderer vi de eksisterende officerer efter en fælles forståelse i en let officer (springer eller løber) som følger: en dronning = 3 lette officerer, et tårn = 1½ lette officerer.

Hvis den materielle overvægt er større end en let officer, anser vi det for at være en materiel overvægt af 2 springere. Ifølge vores beregning udgør disse to officerer en materiel overvægt med mat potentiale (mere end en officer i overvægt), men på den anden side er det en materiel overvægt uden mat potentiale, da man ikke kan fremtvinge mat med to springere. Her lærer undersøgelsen os, at en sådan overvægt kan have mat potentiale, hvis der stadig er flere officerer, da den svagere part generelt ikke har mulighed for at nedsænke overskydende materiale. Vi vil derfor holde fast i vores beregning og med rette inkludere materiel overvægt af to springere i gruppen af ​​slutspil med mat potentiale.

Vores grundlæggende klassificering af officerers kamp mod hinanden, uden bønder, er nu:

  • a) Materiel ligevægt (Afsnit 4, hoved sektion 1)

  • b) Materiel overvægt med mat potentiale (Afsnit 4, hoved sektion 2)

  • c) Materiel overvægt uden mat potentiale (Afsnit 5, hoved sektion 3, 4, 5 og 6)

Slutspillene i gruppe a) ender næsten altid remis, og slutspillene i gruppe b) vindes generelt af den stærkere part.

At det vil være vores hovedopgave at påpege undtagelsestilfældene – de normale sager giver lidt materiale til undersøgelser – vi vil komme ind på undersøgelsessammensætningen i dette afsnit mere end ellers er nødvendigt. Dette gælder især slutspil, hvor en af ​​officeren langt overstiger den anden med hensyn til sårbarhed og dermed er kombinatoriske vendinger mulige, fx når dronningen kæmper mod to tårne ​​eller tre lette officerer.

Men vi vil nævne, at udtrykkene “undersøgelse” og “praktisk slutspilsproblem” divergerer langt mindre, end man generelt burde tro. Værdien af ​​en undersøgelse er i de fleste tilfælde, at den ene eller den anden slutspilsstilling er blevet udarbejdet præcist, så opgaven bliver klar efter så små ændringer. Forbindelsen mellem studiet af slutspillet og det praktiske spil er særligt godt illustreret i partiet Michell-Lilienthal, Hastings 1934/35 (Afsnit 3, V), der efter en række egentlige træk smelter sammen til en komposition af Troitzky.

De vigtigste og sværeste er slutspillene i gruppe c), da materiel overvægt uden mat potentiale kun kan komme til sin ret i forbindelse med positionsfaktorer. Tilstedeværelsen af ​​en eller flere ekstra officerer giver mulighed for enten at spille på mat eller for at tvinge yderligere materiel gevinst. I de fleste tilfælde er det nødvendigt, at kongen af ​​den svagere part er placeret ugunstigt, det vil sige at stå på randen eller i hjørnet.

I alle sådanne slutspil er mange ændringer mulige ved at tilføje materiale, så det er nødvendigt at afgrænse feltet for disse slutspil og de teoretiske slutspil generelt noget mere præcist.

Grænserne for det teoretiske slutspil:

Ved klassificeringen af ​​slutspillene (i Afsnit 1) blev det påpeget, at det er sædvanligt at tilføje følgende grupper af stillinger til slutspillene:

  • a) alle stillinger, hvor dronningen er fraværende på begge sider;

  • b) de stillinger, hvor der højst er en dronning og et tårn, løber eller springer med bønder på hver side.

I dette afsnit, men for det teoretiske slutspil generelt, ønsker vi at trække grænserne lidt tættere på følgende måde:

  • 1: den stærkere part kan højst have en dronning og et tårn (to tårne ​​eller tre lette officerer svarer til dronningen);

  • 2: den svagere part må højst have dronningen eller den tilsvarende værdi (to tårne ​​eller tre lette officerer);

  • 3: I tilfælde af materiel ligevægt må ingen af ​​de to parter have flere officerer end dronningen eller dens tilsvarende.

Vi opdeler dette hovedafsnit som følger:

Materiel overvægt med mat potentiale

I overensstemmelse med inddelingen givet i indledningen inkluderer vi disse slutspil i denne gruppe, hvor den ene side har en materiel overvægt, der er større end en let officer. Så dette kan enten være: 1½ let officer (= 1 tårn), 2 lette officerer osv. Hvis man undersøger de forskellige muligheder, synes følgende slutspillegrupper ikke at forårsage nogen vanskeligheder af nogen betydning:

  • A) Slutspil, hvor den materielle overvægt med mat potentiale kan komme til sin ret ved blot at bytte de andre brikker. Med andre ord: slutspil, som kan forenkles ved at udveksle fjendens konges matføring med dronning, tårn, 2 løber eller løber og springer (se Afsnit 1). Vi ønsker ikke at beskæftige os især med disse slutspil, men nøjes med at give et enkelt eksempel, hvor udførelsen af ​​afbytningerne er forbundet med en lille finesse (se Diagramstilling 7).

  • B) Slutspil, hvor den materielle overvægt er større end minimum 1½ let officer, f.eks. Dronning mod løber (her er der materielle overvægt mindst to lette officerer). I disse tilfælde kræver kun slutspil, hvor den stærkere part har to springere mere, særlig behandling.

Efter at have lukket de simple sager, der er anført under A) og B), kommer vi til følgende klassifikation for dette hovedafsnit:

Forenkling gennem udveksling:

Stilling 7:

Forenkling af en finesse; hvid i trækket vinder:

Inden vi går videre til behandlingen af ​​disse slutspil, giver vi her det tidligere annoncerede eksempel på et slutspil med to tårne ​​mod et tårn, hvor afbytningen kun kan gøres mulig ved en lille kombination.

I dette eksempel, en af ​​de ældste kompositioner (den findes allerede i den tyrkiske skakbog af Firdewsi 1501), har vi den samme situation som i stilling 2.

Med den dobbelte trussel fra Th8-mat og Kxc5 er et af hvids tårne tilsyneladende tabt, og sort ville dermed opnå remis. Men der er stadig en anden måde for hvid at hævde sin fordel:

1.Tc5-h5! Th2xh5 2.Ta8-a6+ Kd6-e5 3.Ta6-a5+ Ke5-f4 4.Ta5xh5 og vinder. Et klassisk eksempel.

Bemærk, at sort stadig ville få en remis i stilling 7, hvis hans tårn var på g-linjen, f.eks. på g2.

Stillinger der er sværere at håndtere.

Hvis vi opretter en helt vilkårlig dronning stilling mod tårn, fx Hvid: Kd1, Df3 – Sort: Kc5, Te5, er det ikke svært at bevise sejren, men det er et så omfattende værk, at man næsten kunne fylde et helt afsnit med det.

Vi må imidlertid pålægge os selv visse begrænsninger, primært i valget af de behandlede stillinger. Men selvom vi opretter brikkerne på en sådan måde, at der allerede er kontakt, kræver udarbejdelsen – selv af tilsyneladende simple marginalstillinger – generelt så meget plads, at klarheden ville blive betydeligt dårligere stillet. Det store problem her er at finde den gyldne middelvej og på den ene side regne med at stræbe efter fuldstændighed og på den anden side med risiko for fortynding.

Vi vil bestræbe os på at overvinde disse vanskeligheder ved om nødvendigt at opdele analyserne i hoved- og sekundære varianter og endvidere oprette nye eksempler på vigtige skæringspunkter, også ved at gå tilbage til stillinger, der allerede er behandlet, og til sidst ved at overlade visse udviklinger til egen efterforskning.

[Event "Sort i træktvang - Hovedvarianten"] [Site "Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/4r3/1K6/3Q4/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "27"] [SourceVersionDate "2021.09.01"] {[#] Sort i trækket er i træktvang, så hvid vinder let; med hvid i trækket ville tingene være meget vanskeligere. En forræderisk stilling, parten med damen bør passe på. Hvis i stillingen Kb6, Dd5 - Kc8, Tc7 (dvs. den sorte tårn på c7 i stedet for e7) med sort i trækket, får man ved overfladisk inspektion indtryk af, at spillet kan afsluttes med det samme. Men intet er mindre sandt end denne opfattelse, som vores detaljerede undersøgelse vil vise os; Sort spiller Tc7-e7, og dette skaber diagramstillingen, som let kan genkendes af den karakteristiske figur, som brikkerne indtager her. Hvis man skulle give en forklaring på den særegne kendsgerning, at på trods af den opnåede gunstige stilling har den stærke part så mange vanskeligheder at overvinde for at sikre en gevinst, så ville denne forklaring primært ligge i, at de hvide brikker står bedst i øjeblikket og hvid har ingen anden mulighed end at forværre sin stærke position. Hvis det var sort i trækket i diagramstillingen, kan sejren tvinges med et par træk. Sort er i træktvang og taber hurtigt: 1...Tc7 2.Dg8+ osv.; 1...Tg7 2.Da8+ osv.; 1...Te8 2.Dc6+ osv. ; 1...Te1 2.Da8+ Kd7 3.Da4+ Kc8 4.Dc2+ osv. Hvid i trækket: Der er ingen let måde for hvid at overføre træktvang til sort; han må derfor gå en helt anden, meget mere kompliceret vej. Hovedvarianten:} 1. Qf5+ Kd8 2. Kc5 { Efter 2.Kc6 Te6+! skal den hvide konge forlade 6. række.} Re1 {Nogle af sorts mindre end gode forsvar:} ({1)} 2... Re8 $2 {bliver besvaret med} 3. Kd6 Re7 4. Qg5 {sort er nu i træktvang, og når kongen går, falder det sorte tårn.} Kc8 5. Qxe7 Kb8 6. Kc6 Ka8 7. Qb7# {og sort er mat.}) ({2) På} 2... Ra7 {følger} 3. Qf8+ Kc7 4. Qe7+ Kb8 5. Qd8+ Kb7 6. Kb5 Ra1 7. Qd5+ Kc8 8. Kb6 Rb1+ 9. Kc6 Rc1+ 10. Kd6 Ra1 11. Qg8+ {efter denne skak, skal den sorte konge nu gå til} Kb7 {og efter} 12. Qg7+ {tabes tårnet.} Ka6 13. Qxa1+ Kb5 14. Qc3 {Hvid indskrænker nu den sorte konges bevægelsesfrihed} Ka4 {og efter} 15. Qb2 { fastholdes den sorte konge på randen, og mat er uundgåeligt.} Ka5 16. Kc5 Ka4 17. Qa2# {og sort er mat.}) ({Hvis} 2... Ke8 3. Kd6 {se efterfølgende 1. eksempel.}) ({Eller} 2... Kc7 3. Qd5 {se efterfølgende 2. eksempel.}) 3. Qd3+ {Alle mulige andre fortsættelser kommer her i betragtning: 1) 3.Kd6, for at flygte med kongen til f6 efter en tårnskak; 2) 3.Dg5+ Ke8, vil blive besvaret med 4.Kd5; 3) 3.Dg4 med truslen 4.Dh4+. Men alle disse muligheder har samme vanskelighed: de fører til et så omfattende netværk af varianter, at etableringen af ​​en gevinstføring bliver meget vanskelig, hvis ikke praktisk umulig. Nogle varianter:} ({1) Efter} 3. Kd6 Rd1+ 4. Ke6 Re1+ 5. Kf6 Rc1 6. Qa5+ Ke8 $1 {og hvid kommer ikke let videre. Der kan følge:} 7. Ke5 Kf7 8. Qa2+ Kg7 9. Qb2 Re1+ 10. Kd5+ Kg6 11. Qg2+ Kh5 12. Qh3+ Kg5 13. Qg3+ $18 { og tårnet går tabt.}) ({2) På} 3. Qg5+ {kan følge} Ke8 4. Kd6 Rd1+ 5. Kc6 Re1 6. Kc7 Kf7 7. Qd5+ Kf6 8. Qd4+ Kg6 9. Qd3+ Kf7 10. Qb3+ Ke8 11. Kd6 Kf8 12. Qf3+ Ke8 13. Qg3 Rd1+ 14. Ke6 Kf8 {og efter} 15. Qf3+ $18 {falder tårnet.}) ({ 3) Eller} 3. Qg4 Rf1 4. Qh5 Rf6 5. Qe5 Rg6 6. Qf5 Rg1 7. Qd3+ Kc7 8. Qe3 Rd1 9. Qf4+ Kd8 10. Kc6 Ke7 11. Qe3+ Kd8 12. Qg5+ Ke8 {og efter} 13. Qh5+ $18 { går det sorte tårn tabt.}) 3... Ke7 {Andre fortsættelser for sort:} (3... Kc8 4. Qh3+ Kb7 5. Qf3+ Kc8 (5... Ka7 6. Qa3+ {og efter} Kb8 7. Qb4+ $18 { er tårnet tabt.}) 6. Kd6 $18 {og hvid vinder.}) (3... Ke8 4. Kd6 {og nu:} Kd8 ({på} 4... Ra1 {følger nu} 5. Qg6+ {og efter} Kf8 6. Qf6+ {taber sort tårnet.} Kg8 7. Qxa1 $18) ({eller} 4... Re7 5. Qg6+ Kf8 6. Qf6+ {og tårnet går tabt efter} Kg8 7. Qxe7 $18) ({på} 4... Kf7 {følger} 5. Qf3+ Ke8 6. Qg3 Rd1+ 7. Ke6 Kf8 8. Qf3+ $18 {og tårnet går tabt.}) 5. Qd5 {der truer nu mat enten på g8 eller a8.} Re6+ 6. Kxe6+ Kc8 7. Qd7+ Kb8 8. Kd5 Ka8 9. Kc6 Kb8 10. Qb7#) 4. Kd5 $1 Kf8 {Nogle andre forsvarsmuligheder for sort:} (4... Kd7 5. Qh3+ Ke8 6. Qg4 $1 {se efterfølgende 3. eksempel.}) (4... Re6 5. Qh7+ $18 { og tårnet går tabt.}) (4... Ra1 5. Qh7+ {og efter} Kf6 6. Qh8+ $18 {er tårnet tabt.}) (4... Kd8 5. Kd6 {og nu:} Re8 ({Hvis} 5... Re7 {så følger} 6. Qf5 Ke8 7. Qg6+ Kf8 8. Qf6+ Kg8 9. Qxe7 $18 {og hvid vinder.}) ({På} 5... Rg1 {følger:} 6. Kc6+ Ke7 7. Qe3+ $18 {og tårnet er tabt.}) 6. Qb5 $1 {og hvid vinder.}) (4... Ke8 5. Kd6 Ra1 6. Qg6+ Kf8 {og efter} 7. Qf6+ $18 {er tårnet tabt.}) 5. Qf5+ Kg8 6. Qg5+ Kf8 7. Qf4+ Ke8 8. Kd6 {Det er bemærkelsesværdigt, at kongevandringen, der følger, ikke ville være god, hvis den hvide dronning var på f5. Derfor flyttede den hvide dronning fra f5 til f4.} Rd1+ 9. Ke6 Re1+ {Tvunget.} 10. Kf6 Rd1 {Hvis den hvide dronning nu var på f5, ville det stærke defensive træk 10...Tc1! stadig være muligt (sammenlign vores note om det 8. træk af hvid).} ({På} 10... Re2 {følger} 11. Qb8+ Kd7 12. Qb5+ Kd6 13. Qxe2 $18 {og vinder.}) 11. Qa4+ Rd7 12. Qb5 Kf8 13. Qxd7 Kg8 14. Qg7# 1-0 [Event "Sort i træktvang - Eksempel 1"] [Site "Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/4r3/1K6/3Q4/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "35"] [SourceVersionDate "2021.09.02"] {Stammer fra diagramstillingen i hovedvarianten efter} 1. Qf5+ Kd8 2. Kc5 Ke8 { [#] Hvid i trækket fortsætter således:} 3. Kd6 $1 Rg7 {Med teksttrækket er vi nu havnet i den samme stilling, som i hovedvarianten, men forskudt med to linjer. Det gør gevinsten lidt lettere. Andre muligheder for sort:} (3... Ra7 4. Qb5+ Kf7 5. Qc4+ {og nu:} Kg6 ({Hvis} 5... Kf8 6. Ke6 Rh7 {andre fortsættelser er lettere at besvare} 7. Qf4+ Kg8 (7... Kg7 8. Qg3+ Kf8 9. Qd6+ Kg8 10. Qd8+ Kg7 11. Qe7+ Kg8 12. Qe8+ Kg7 13. Qf7+ Kh6 14. Qf6+ Kh5 15. Kf5 Rf7 16. Qxf7+ {og hvid vinder.}) 8. Qb8+ Kg7 9. Qg3+ Kf8 10. Qg5 {og efter} Rb7 11. Qd8+ Kg7 12. Qd4+ Kg8 13. Kf6 Rg7 14. Qd8+ Kh7 15. Qe8 Ra7 16. Qg6+ Kh8 17. Qg1 Rd7 18. Qc5 Kg8 19. Qc8+ {og hvid vinder tårnet.}) 6. Qd3+ Kh5 7. Qd1+ Kh6 8. Qh1+) (3... Re3 4. Qh5+ Kf8 5. Qh6+ {og tårnet går tabt.}) (3... Re1 4. Qg4 Kf7 5. Qf3+ Ke8 6. Qg3 {og hvid vinder efter} Rd1+ 7. Ke6 Kf8 ({Sort kan ikke spille} 7... Kd8 {da han bliver mat efter} 8. Qb8#) 8. Qf3+ {det sorte tårn.}) 4. Qh5+ Kf8 5. Ke5 Rg1 {Andre træk for sort:} ({1) Efter} 5... Rg3 6. Kf6 Kg8 7. Qd5+ Kh7 8. Qb7+ Kh8 9. Qb8+ {og tårnet går tabt.}) ({2) På} 5... Rg8 {følger} 6. Kf6 {Sort er i træktvang, og kan kun flytte med tårnet.} Rg7 7. Qh6 Ke8 {og tårnet er tabt.}) ({3) Efter} 5... Rf7 {følger} 6. Ke6 Re7+ 7. Kf6 Rg7 8. Qh6 Ke8 9. Qxg7 {og tårnet er tabt.}) ({4) På} 5... Re7+ { fortsætter hvid med} 6. Kf6 {og sort kan nu kun trække med tårnet} Rg7 7. Qh6 Ke8 8. Qxg7 {med tårngevinst.}) ({5) Eller} 5... Ke7 6. Qf5 $1 {og nu:} Rg3 7. Qh7+ Kf8 8. Qh8+ Kf7 9. Qh5+ Kg7 10. Kf5 Rg2 11. Qh4 Rc2 12. Qe7+ Kg8 13. Qe4 Rf2+ 14. Kg6 Kf8 15. Qa8+ Ke7 16. Qa7+ {og tårnet er tabt.}) ({ 6) Efter} 5... Rc7 {fortsætter hvid med} 6. Qh8+ Ke7 7. Qg7+ Kd8 8. Qf8+ Kd7 9. Kd5 Rb7 10. Qf7+ Kc8 11. Qe8+ Kc7 12. Kc5 Rb1 13. Qf7+ Kd8 14. Qg8+ Kd7 15. Qh7+ {med tårngevinst., og resten er kun et spørgsmål om teknik.}) 6. Qf3+ Kg7 7. Kf5 {Analog med den metode, der blev fulgt i hovedvarianten.} Rb1 8. Qd3 $1 Rb7 {Andre forsvar er også utilstrækkelige.} ({1) Hvis} 8... Rc1 {så følger} 9. Qg3+ Kf7 10. Qb3+ Ke7 11. Qa3+ {og tårnet går tabt.}) ({2) På} 8... Rh1 {fortsætter hvid med} 9. Qd7+ Kf8 10. Qc8+ Ke7 11. Qb7+ {med tårngevinst.}) 9. Qd4+ Kh7 10. Kf6 Rg7 11. Qh4+ Kg8 12. Qh5 Rg1 13. Qf7+ Kh8 14. Qa7 Rf1+ 15. Kg6 Rg1+ 16. Qxg1 Kg8 17. Qf2 Kh8 18. Qf8# 1-0 [Event "Sort i træktvang - Eksempel 2"] [Site "Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/4r3/1K6/3Q4/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "35"] [SourceVersionDate "2021.09.02"] {Stammer fra diagramstillingen i hovedvarianten efter:} 1. Qf5+ Kd8 2. Kc5 Kc7 {[#] Hvid i trækket fortsætter således:} 3. Qd5 ({Efter} 3. Qf6 Kd7 4. Kd5 Ke8 {opstår flere vanskelige problemer:} 5. Qg5 Kd7 6. Qf5+ Kc7 7. Kc5 Rd7 8. Qe5+ Kb7 9. Kb5 Rc7 10. Qe8 Rc1 11. Qe4+ Kc8 12. Kb6 Kd7 13. Qd3+ Ke6 14. Qe3+ {og tårnet er tabt.}) 3... Re1 {Nogle andre fortsættelser for sort:} ({ 1) Efter} 3... Re2 4. Qd6+ Kb7 5. Qb6+ {og tårnet går tabt efter} Kc8 { eller Ka8.} 6. Qa6+ {og hvid vinder.}) ({2) Eller} 3... Re3 {som vil blive besvaret med} 4. Qf7+ Kd8 ({hvis} 4... Kc8 {så følger} 5. Kc6 Rc3+ 6. Kb6 { og tårnet går nu tabt efter} Kd8 7. Qf6+ Kd7 8. Qxc3 {og hvid vinder.}) 5. Qf8+ Kd7 ({efter} 5... Re8 {bliver sort mat i 5 træk efter} 6. Qd6+ Kc8 7. Kb6 Re6 8. Qxe6+ Kd8 9. Qf7 Kc8 10. Qe8# {og sort er mat.}) 6. Qf5+ Ke8 7. Kd6 Ra3 8. Qb5+ Kf7 9. Qb6 Ra1 10. Qb3+ Kf8 11. Qf3+ Kg8 12. Qd5+ Kf8 13. Qf5+ Kg8 14. Qg6+ Kf8 15. Qf6+ {og tårnet er tabt.}) ({3) På} 3... Kc8 4. Kb6 {og hovedvarianten med sort i trækket er nået.} Re1 5. Kc6 Rc1+ 6. Kd6 Ra1 7. Qg8+ Kb7 8. Qg7+ {med tårngevinst efter} Ka6 9. Qxa1+ {og resten er nu kun et spørgsmål om teknik.}) 4. Qd6+ Kb7 5. Qb6+ Kc8 6. Qa6+ Kb8 ({Eller} 6... Kd7 7. Qa4+ Kc8 8. Kd6 Kb7 ({Hvis} 8... Rb1 {så følger} 9. Qa8+ Rb8 10. Qc6+ Kd8 11. Qd7#) 9. Qb4+ {og tårnet er tabt.} Ka6 10. Qxe1) 7. Qb5+ Kc8 8. Kd6 $1 Rc1 ({Eller} 8... Ra1 9. Qe8+ Kb7 10. Qe4+ Kb8 ({på} 10... Kc8 {fortsætter hvid med} 11. Qc2+ Kb7 12. Qb2+ {med tårngevinst.}) 11. Qb4+ Ka8 12. Kc7 Rc1+ 13. Kb6 {og sort kan nu kun trække} Kb8 14. Qf8+ Rc8 15. Qe7 Rc6+ 16. Kxc6 Ka8 17. Qb7#) 9. Qe8+ Kb7 10. Qe4+ Ka6 11. Qa4+ Kb7 ({Hvis} 11... Kb6 {vil blive besvaret med} 12. Qb4+ Ka6 13. Qa3+ {og tårnet er tabt.} Kb7 14. Qxc1 Kb6 15. Qb2+ Ka5 16. Kc5 Ka4 17. Qa2#) 12. Qb4+ Kc8 13. Qa3 {og hvid vinder. Selv om resten kun er et spørgsmål om teknik, viser vi dog, hvordan sort bliver sat mat:} Rd1+ 14. Kc6 Kb8 15. Qb3+ Kc8 16. Qxd1 Kb8 17. Qb3+ Ka7 18. Qb7# 1-0 [Event "Sort i træktvang - Eksempel 3"] [Site "Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/4r3/1K6/3Q4/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "41"] [SourceVersionDate "2021.09.02"] {Stammer fra diagramstillingen i hovedvarianten efter:} 1. Qf5+ Kd8 2. Kc5 Re1 3. Qd3+ Ke7 4. Kd5 Kd7 5. Qh3+ Ke8 6. Qg4 $1 {[#] En af de mange mærkelige stillinger, som udarbejdelsen af ​​vores hovedvariant fører til. Hvis sort vil undgå at miste tårnet, kommer han snart tilbage i en af ​​de allerede diskuterede varianter. Forklaringen er som følger:} Re7 ({Hvis} 6... Ra1 {vil sort tabe hurtigere efter} 7. Qg8+ Kd7 8. Qg7+ Ke8 9. Qxa1 Kf7 10. Qc3 Kg6 11. Ke6 Kg5 12. Qg3+ Kh5 13. Kf5 Kh6 14. Qg6#) ({Taber også hurtigere} 6... Rc1 {efter} 7. Kd6 Kf7 8. Qf4+ {nu falder tårnet} Kg6 9. Qxc1 {resten er nu kun et spørgsmål om teknik:} Kf5 10. Qe3 Kf6 11. Qf4+ Kg6 12. Ke6 Kh5 13. Qg3 Kh6 14. Kf6 Kh5 15. Qh3#) (6... Re3 {vil også fører til en hurtigere gevinst for hvid efter} 7. Qa4+ Kd8 8. Qa8+ Ke7 {og nu falder tårnet efter} 9. Qa7+ Kf6 10. Qxe3 Kf5 11. Qf3+ Kg5 12. Ke6 Kh4 13. Qg2 Kh5 14. Kf5 Kh4 15. Qh2# ) (6... Kf8 7. Qf4+ {med overgang til hovedvarianten efter} Ke8 8. Kd6 Rd1+ 9. Ke6 Re1+ 10. Kf6 Re2 11. Qa4+ Kd8 12. Qd1+ Kc7 13. Qxe2 {der faldt så tårnet. } Kc6 14. Qe5 Kb6 15. Ke6 Kc6 16. Qa5 Kb7 17. Kd6 Kb8 18. Kc6 Kc8 19. Qc7# { og sort er mat. Så mange muligheder i det, der tilsyneladende er så simpelt som en udgangsstilling fra vores hovedvariant!}) 7. Kd6 Kf8 {Ellers vinder hvid hurtigere} 8. Qc8+ Re8 9. Qf5+ Kg7 10. Qd7+ Kf8 11. Qh7 Re1 12. Qh4 Rf1 13. Ke6 Kg7 14. Qg3+ Kh6 15. Qh3+ Kg5 16. Qxf1 Kg4 17. Ke5 Kg3 18. Qe2 Kh4 19. Kf4 Kh3 20. Qd2 Kh4 21. Qh2# 1-0

Så mange muligheder i det, der tilsyneladende er så simpelt som en udgangsstilling i vores hovedvariant! Man kan se: slutspillet dronning mod tårn er bestemt ikke et af de elementære slutspil. Vi har forsøgt at give varianterne så komplette som muligt, så man får et klart billede af omfanget af analysen af ​​dronning mod tårn. Men også fordi dette faktisk var nødvendigt: man må ikke være tilfreds med kommentarer som “hvis tårnet forlader kongen, er det tabt i nogle træk”, fordi disse kommentarer ikke kun er overfladiske, de er forkerte. Vi har igen og igen set, hvor mange “tricks” der stadig var nødvendige for at køre et fordrevet tårn ind i et hjørne, sammen med lignende finesser som f.eks. “stille” træk, kongevandring med mere. Man kan have tvivl om, hvorvidt man overhovedet vil være i stand til at føre slutspillet dronning mod tårn til succes. Men man bør overveje:

Næsten alle veje fører til Rom:

på den anden side, at det på ingen måde er nødvendigt at vælge den korteste vej; 50-træk-reglen giver plads nok til at starte igen og igen;
endelig er det forsvar meget vanskeligere end angreb, så parten med damen lettere vinder dette slutspil i praksis end i teorien.

Det er fristende at bruge vores bemærkninger til udgangsstillingen i vores hovedvariant til at fastsætte regler for behandling. Faktisk kan vi også se en vis regelmæssighed, nemlig:

  • 1) Det sorte tårn står mest sikkert på et felt med den hvide konges farve;

  • 2) hvis den hvide konge kan komme på 6. række i en springerafstand fra den sorte konge, der står på 8. række, og tårnet ikke har nogen skakmuligheder, afgøres kampen straks;

  • 3) sigte regelmæssig efter officerer (!); se udgangsstillingen i vores hovedvariant – den, der kan danne sådan en firkant, er god til det. Et andet eksempel er stillingen Hvid: Kc5 Dg4 – Sort: Kd8 Te1; Sorts bedste svar her, er 1…Tf1! og der dannes dermed en Parallelogram!

Dog kan man ikke stole på disse regler, mindst af alt på den tredje. Men den anden regel, som naturligvis tages for givet, tillader også undtagelser. For eksempel, hvordan skal man vinde hurtigt på følgende stilling: Hvid: Kf6, Df5 – Sort: Ke8, Tc1?

Dronning på 6. række:

Hvor mærkeligt det end lyder, er hvid ikke i stand til at tvinge en hurtig gevinst. Vi har nu flere gange set, at randstillinger på ingen måde altid er lette. Et par eksempel på dette er givet i nedenstående eksempel.

[Event "Dronningen på 6. række - Hovedvariant"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/2r5/3Q4/1K6/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "41"] [SourceVersionDate "2021.09.03"] {[#] En forkert opstilling: Dronningen skulle ikke være på 6. række på grund af patmuligheder. Hvis det er sort i trækket i denne stilling, er remis allerede en forudgående konklusion: 1...Tb7+ osv. Hvid har åbenbart tacklet sagen på den forkerte måde: ikke dronningen, men kongen skal gå videre i sådanne stillinger. Så hvid må først gøre den begåede fejl god igen:} 1. Qd5 $1 Rb7+ {Andre muligheder:} ({1) Efter} 1... Rd7 2. Qa8+ Kc7 3. Kc5 { fremkommer den venstre a-stilling, vi tidligere har behandlet.}) ({2) På} 1... Re7 {følger} 2. Kb6 {er vi fremme ved Hovedvarianten fra forrige eksempel.}) ( {3) Hvis} 1... Rg7 {vil det blive besvaret med} 2. Qa8+ Kd7 3. Qb7+ Ke6 4. Qxg7 $18 {og hvid vinder.}) ({4)} 1... Ra7 {bliver besvaret med} 2. Qg8+ Kc7 3. Qf7+ Kb8 4. Qe8+ Kc7 5. Qe7+ Kb8 6. Qd8+ Kb7 7. Qd4 $1 {og et spejlbillede af den venstre g-stillingen er fremkommet.}) ({5) Eller} 1... Rc3 2. Kb6 $1 {og hvid vinder efter} Rc1 3. Qf5+ Kd8 4. Qg5+ $18 {og tårnet går tabt.}) ({6) På} 1... Rc1 {følger} 2. Qf5+ Kb7 3. Qe4+ Kc8 4. Kb6 Kd7 5. Qd3+ Ke6 6. Qe3+ $18 { med tårngevinst, og hvid vinder.}) ({7) Hvis} 1... Kb8 {så følger} 2. Kb6 { og hvid vinder efter} Kc8 3. Qe6+ Kd8 4. Qd6+ Ke8 5. Qxc7 {og tårnet er tabt.} Kf8 6. Qh7 Ke8 7. Kc6 Kf8 8. Kd6 Ke8 9. Qg8#) 2. Kc6 Rc7+ 3. Kb6 Re7 $1 { Og hermed er vi fremme ved udgangstillingen fra forrige eksempel, hvilket gør en så besværlig gevinstvej nødvendig. Men for at bevise sandheden i vores udsagn: "Der er mange veje, der fører til Rom", tillader vi at følge en anden gevinstvej for forrige eksempel.} 4. Qf5+ Kd8 5. Kc6 {I stedet for trækket 5.Kc5, som vi behandlede i forrige eksempel.} Re6+ $1 {Tvinger den hvide konge væk fra 6. række. 6.Dxe6? går naturligvis ikke, da sort bliver pat.} 6. Kd5 Ra6 {Vi diskuterer konsekvenserne af 6...Tb6 i 1. eksempel. Det, der nu følger, er faktisk intet mere end den nøjagtige udførelse af proceduren, der allerede er diskuteret i eksemplet, at krydse en tårnlinje.} 7. Qf8+ Kc7 ({Hvis} 7... Kd7 {så følger} 8. Qf7+ {Se mere i 2. eksempel.}) 8. Qe7+ Kb6 ({På} 8... Kc8 {følger} 9. Kc5 {Se mere i 3. eksempel.}) ({Eller} 8... Kb8 9. Kc5 {Se mere i 4. eksempel.}) 9. Qc5+ Kb7 10. Qb5+ Rb6 ({Hvis} 10... Ka8 {se mere i 5. eksempel.}) 11. Qd7+ Ka6 ({Hvis} 11... Kb8 {se mere i 6. eksempel.}) 12. Kc5 Rb8 {Pladsen! Men ikke under så gunstige omstændigheder som i stillingen fra vores eksempel om sort i træktvang. Andre fortsættelser er svagere:} ({1) På} 12... Rb1 {følger} 13. Qa4+ { og efter} Kb7 {er der mat i 6 træk:} 14. Qe4+ Kc7 15. Qxb1 Kd7 16. Qe4 Kc7 17. Qe7+ Kc8 18. Kb6 Kb8 19. Qf8#) ({2) Hvis} 12... Rb2 13. Qa4+ Kb7 14. Qe4+ Ka7 15. Kc6 Rb7 16. Qa4+ Kb8 17. Qa5 Rb1 18. Qc7+ Ka8 19. Qh7 Rb4 20. Qd3 Ka7 21. Qa3+ $18 {og hvid vinder.}) ({3) Efter} 12... Rf6 13. Qd8 Rf5+ 14. Kc6 Rc5+ 15. Kxc5 {og hvid vinder.}) ({4) Hvis} 12... Rh6 13. Qe8 Kb7 14. Qf7+ Ka6 15. Qf8 Rh5+ 16. Kc6 Ka7 17. Qf7+ $18 {og vinder.}) 13. Qc6+ Ka7 14. Qc7+ Ka8 15. Qa5+ Kb7 16. Qb6+ Kc8 17. Qc6+ Kd8 18. Kd6 {Sort er i træktvang, og kan kun trække med tårnet. Der truer mat på d7.} Rb6 19. Qxb6+ Ke8 20. Qf2 Kd8 21. Qf8# 1-0 [Event "Dronningen på 6. række - Eksempel 1"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/2r5/3Q4/1K6/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "45"] [SourceVersionDate "2021.09.04"] {Diagramstillingen stammer fra udgangsstillingen i Hovedvarianten efter følgende træk:} 1. Qd5 $1 Rb7+ 2. Kc6 Rc7+ 3. Kb6 Re7 4. Qf5+ Kd8 5. Kc6 Re6+ $1 6. Kd5 Rb6 {[#]} 7. Qf7 Ra6 {Andre fortsættelser:} ({1) På} 7... Rb8 { følger} 8. Kc6 Rc8+ 9. Kd6 Rc6+ 10. Kxc6 Kc8 11. Qg8#) ({2) Efter} 7... Rb5+ { fortsætter hvid med} 8. Kc6 Rc5+ 9. Kxc5 Kc8 10. Kc6 Kb8 11. Qb7#) ({3) Hvis} 7... Rb3 {vil blive besvaret med} 8. Kc6 Rc3+ 9. Kb6 {og nu: 3a)} Rc1 ({ 3b) eller} 9... Rc2 10. Qg8+ Kd7 11. Qh7+ {og tårnet er tabt.} Kd6 12. Qxc2 Ke5 13. Kc5 Kf4 14. Kd4 Kg4 15. Qe4+ Kg5 16. Ke5 Kh6 17. Qg4 Kh7 18. Kf6 Kh6 19. Qh3#) ({3c) hvis} 9... Rc8 {vil blive besvaret med} 10. Qf5 $1 Rb8+ 11. Kc6 {og sort er nu mat i 8 træk efter} Ke7 12. Qe5+ {så falder tårnet} Kf7 13. Qxb8 Kf6 14. Kd5 Kf5 15. Qe5+ Kg4 16. Ke4 {den sorte konges bevægelsfrihed indskrænkes} Kh3 17. Qg5 Kh2 18. Kf3 Kh1 19. Qg2#) ({3d) eller} 9... Rd3 10. Qf8+ Kd7 11. Qf5+ {og tårnet er tabt} Kd6 12. Qxd3+ Ke5 13. Kc5 Kf6 14. Qd5 { Den sorte konge skal nu presses hen mod randen} Kg6 15. Kd6 Kf6 16. Qh5 Kg7 17. Ke6 Kg8 18. Kf6 Kf8 19. Qf7#) ({3e) på} 9... Re3 {følger} 10. Qd5+ Kc8 11. Qh5 Kd7 ({eller} 11... Kd8 12. Qg5+ Re7 13. Kc6 Kc8 14. Qxe7 Kb8 15. Qb7#) 12. Qd5+ Ke8 13. Kc6 Rc3+ 14. Kd6 Kf8 15. Qf5+ Kg8 16. Qg6+ Kf8 17. Qf6+ $18 { med tårngevinst.}) ({3f) eller} 9... Rh3 10. Qf8+ Kd7 11. Qf5+ $18 {og tårnet er tabt.}) 10. Qd5+ Ke8 ({eller} 10... Kc8 11. Qf5+ Kd8 12. Qg5+ Kd7 13. Qxc1 $18) 11. Qe4+ Kd7 12. Qd3+ Kc8 13. Qe3 Rb1+ 14. Kc6 Kd8 15. Qd3+ Ke7 16. Qxb1 $18) ({4) På} 7... Rb1 {følger} 8. Qg8+ Ke7 9. Qh7+ $18 {og tårnet er tabt.}) ({5) Hvis} 7... Kc8 {vil hvid fortsætte med} 8. Kc5 {og nu: 5a)} Rb2 ({5b) eller} 8... Rb7 9. Qe8+ Kc7 {og spejlbilledet af venstre f-stilling er nu opstået.}) ({5c) på} 8... Rb8 {følger} 9. Kc6) ({5d) eller} 8... Ra6 { og efter} 9. Qe7 {med overgang til det 3. Eksempel.}) 9. Qg8+ Kd7 10. Qg7+ $18 {med tårngevinst.}) 8. Kc5 Kc8 {Andre fortsættelser for sort:} ({1) På} 8... Ra5+ {følger} 9. Kb6 {og hvid vinder efter} Ra4 10. Qc7+ Ke8 11. Qc6+ $18 { med tårngevinst.}) ({2) Eller} 8... Ra4 {som bliver besvaret med} 9. Qf6+ Kd7 {og efter} 10. Qc6+ {er tårnet tabt.} Ke7 11. Qxa4 $18) ({3) Hvis} 8... Ra3 { så følger} 9. Kb6 {og hvid vinder efter} Re3 10. Qd5+ Ke8 11. Kc6 Rc3+ 12. Kd6 Kf8 13. Qf5+ Kg8 14. Qg6+ Kf8 15. Qf6+ $18 {med tårngevinst.}) 9. Qe7 { Dette er udgangsstillingen for 3. eksempel, så vi kan være tilfredse med denne reference her. Stillingen er naturligvis tabt for sort. Resten er kun et spørgsmål om teknik, og hvid vinder på følgende måde:} Kb8 10. Qd7 Ra7 11. Qd8+ Kb7 12. Kb5 Ra1 13. Qd5+ Kc8 14. Kb6 Rb1+ 15. Kc6 Rc1+ 16. Kd6 Ra1 17. Qg8+ Kb7 18. Qg7+ {tårnet er nu tabt.} Ka6 19. Qxa1+ Kb5 20. Qc3 Ka4 21. Qb2 Ka5 22. Kc5 Ka4 23. Qa2# 1-0 [Event "Dronningen på 6. række - Eksempel 2"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/2r5/3Q4/1K6/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "21"] [SourceVersionDate "2021.09.04"] {Diagramstillingen stammer fra udgangsstillingen i Hovedvarianten efter følgende træk:} 1. Qd5 $1 Rb7+ 2. Kc6 Rc7+ 3. Kb6 Re7 4. Qf5+ Kd8 5. Kc6 Re6+ $1 6. Kd5 Ra6 7. Qf8+ Kd7 {[#]} 8. Qf7+ Kc8 ({Efter} 8... Kd8 {havner vi i varianten fra 1. Eksempel efter} 9. Kc5 {(efter 8.Kc5)}) 9. Qe8+ Kc7 ({På} 9... Kb7 10. Qb5+ {fører til Hovedvarianten.}) 10. Qe7+ {og nu kommer vi med: 1)} Kb6 ({2) Efter} 10... Kc8 11. Kc5 {havner vi i 3. Eksempel.}) ({3) Eller} 10... Kb8 11. Kc5 {vil fører os frem til 4. Eksempel.}) 11. Qc5+ {kommer vi frem til Hovedvarianten.} 1-0 [Event "Dronningen på 6. række - Eksempel 3"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/2r5/3Q4/1K6/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "21"] [SourceVersionDate "2021.09.04"] {Diagramstillingen stammer fra udgangsstillingen i Hovedvarianten efter følgende træk:} 1. Qd5 $1 Rb7+ 2. Kc6 Rc7+ 3. Kb6 Re7 4. Qf5+ Kd8 5. Kc6 Re6+ $1 6. Kd5 Ra6 7. Qf8+ Kc7 8. Qe7+ Kc8 {[#]} 9. Kc5 Ra3 {Andre muligheder:} ({ 1) På} 9... Kb8 {følger} 10. Kb5 {og nu: 1a)} Ra8 ({1b) eller} 10... Ra7 11. Qd8+ Kb7 12. Qd4 {og spejlbilledet af venstre g-stilling er nu opstået.}) ({ 1c) efter} 10... Ra2 {fortsætter hvid med} 11. Qf8+ Kc7 12. Qf7+ $18 {med tårngevinst.}) 11. Kb6 {Sort kan ikke trække med kongen, da han bliver mat efter f.eks. 11...Kc8 12.Dc7#} Ra6+ 12. Kxa6 Kc8 13. Kb6 Kb8 14. Qf8#) ({ 2) Hvis} 9... Ra8 {bliver besvaret med} 10. Kb6 Rb8+ 11. Kc6 {Hvid truer nu med mat, og sort kan kun udsætte det med} Rb6+ 12. Kxb6 Kb8 13. Qf8#) ({ 3) Eller} 9... Ra5+ 10. Kb6 {Der truer mat med 11.Dd7} Rb5+ 11. Kxb5 Kb8 12. Kb6 Ka8 13. Qf8#) ({4) Efter} 9... Ra1 {fortsætter hvid med} 10. Qf8+ Kd7 { og efter} 11. Qg7+ {er tårnet tabt.} Ke6 12. Qxa1 Kf5 13. Qd4 $18 {og hvid vinder.}) 10. Kb6 Rb3+ 11. Ka6 {Vi har allerede set denne stilling, flyttet en linje til højre, se Eksempel 1 (3a) og de følgende variater for sorts 7. træk. Gevinstføringen er fuldstændig analog.} 1-0 [Event "Dronningen på 6. række - Eksempel 4"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/2r5/3Q4/1K6/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "29"] [SourceVersionDate "2021.09.04"] {Diagramstillingen stammer fra udgangsstillingen i Hovedvarianten efter følgende træk:} 1. Qd5 $1 Rb7+ 2. Kc6 Rc7+ 3. Kb6 Re7 4. Qf5+ Kd8 5. Kc6 Re6+ $1 6. Kd5 Ra6 7. Qf8+ Kc7 8. Qe7+ Kb6 9. Qc5+ Kb7 10. Qb5+ Rb6 11. Qd7+ Kb8 { [#]} 12. Kc5 Ra6 {Andre muligheder:} ({1) På} 12... Rh6 {følger} 13. Qe8+ Kb7 14. Qf7+ Ka6 15. Qf8 {Truer nu mat på a8 samt tårnet på h6.} Rh5+ 16. Kc6 Ka7 17. Qf7+ $18 {med tårngevinst.}) ({2) Eller} 12... Rb7 13. Qd8+ Ka7 14. Kc6 Rh7 15. Qb6+ Ka8 16. Qb1 Re7 17. Qf5 Kb8 18. Qf8+ $18 {og tårnet går tabt.}) ({3) Efter} 12... Rb3 {følger} 13. Qe8+ Kc7 14. Qf7+ Kd8 15. Qxb3 $18) ({4) Hvis} 12... Rb2 {bliver besvaret med} 13. Qe8+ Ka7 ({eller} 13... Kb7 14. Qe4+ Ka7 15. Kc6 Rb7 16. Qa4+ Kb8 17. Qa5 Rb1 18. Qc7+ Ka8 19. Qh7 Rc1+ 20. Kb6 Rb1+ 21. Qxb1 Kb8 22. Qc2 Ka8 23. Qc8#) 14. Qa4+ Kb7 15. Qe4+) ({5)} 12... Rb1 {bliver besvaret med} 13. Qe8+ Ka7 ({hvis} 13... Kc7 {så følger} 14. Qf7+ Kd8 15. Qg8+ Kd7 16. Qh7+ $18 {med tårngevinst.}) 14. Qa4+ Kb8 15. Kc6 Rc1+ 16. Kb6 Rb1+ 17. Ka6 Rh1 18. Qb3+ Kc7 19. Qb7+ $18 {og tårnet er tabt.}) 13. Kb5 Ra7 14. Qd8+ Kb7 15. Qd4 1-0 [Event "Dronningen på 6. række - Eksempel 5"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/2r5/3Q4/1K6/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "43"] [SourceVersionDate "2021.09.04"] {Diagramstillingen stammer fra udgangsstillingen i Hovedvarianten efter følgende træk:} 1. Qd5 $1 Rb7+ 2. Kc6 Rc7+ 3. Kb6 Re7 4. Qf5+ Kd8 5. Kc6 Re6+ $1 6. Kd5 Ra6 7. Qf8+ Kc7 8. Qe7+ Kb6 9. Qc5+ Kb7 10. Qb5+ Rb6 11. Qd7+ Ka8 { [#]} 12. Kc5 Ra6 {Eller:} ({1) På} 12... Rh6 {følger} 13. Qe8+ Kb7 14. Qe7+ Ka6 15. Qf8 {og med dobbelttruslen 16.Da8# og 16.Dxa6 vinder hvid efter}) ({ 2) Hvis} 12... Rb2 {besvares med} 13. Qa4+ {og vi havner i varianten (4) fra 4. Eksempel.}) ({3) Efter} 12... Rb1 {følger} 13. Qa4+ Kb8 14. Qe8+ {fører os tilbage til variant 5 fra 4. Eksempel.}) ({4) Eller} 12... Rb8 13. Kc6 { og hvid vinder efter}) ({5)} 12... Rb7 {besvares med} 13. Qd8+ Rb8 14. Qa5+ Kb7 15. Qb6+ Kc8 16. Qc6+ Kd8 17. Kd6) 13. Kb5 Rh6 14. Qe8+ Kb7 15. Qf7+ Kc8 16. Qf8+ Kd7 17. Qxh6 Ke7 18. Qf4 Ke6 19. Kc6 Ke7 20. Qf5 Ke8 21. Kd6 Kd8 22. Qd7# 1-0

Det er på ingen måde nødvendigt at man skal gennemgå alle disse linjer og varianter, og bestemt ikke for at skulle lære dem udenad. Dette ville også være en ekstremt vanskelig og ganske uløselig opgave.

Den rigtige måde at håndtere disse sæt varianter på, er, at bruge det som øvelses materiale. Hvis mulighederne (1), (2) osv. behandles i en given stilling, forsøger man at undersøge dem uafhængigt for derefter at sammenligne dem med vores tekst.

Med dette eksempel er grænsen for vores systematiske behandling nået. Hvis vi antager en mere vanskelig stilling, ville antallet af varianter, referencer og undervarianter vokse i en sådan grad, at en grundig behandling faktisk ville blive helt forvirrende.

I de tre eksempler, der nu følger, og som er beregnet til at afslutte dette hovedafsnit, vil vi derfor gå mere end én vej og forsøge at give en omfattende præsentation af den vindende procedure uden at gå ind på alle detaljer.

[Event "Midt på brættet"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "8/8/8/2rk4/8/3K2Q1/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "41"] [SourceVersionDate "2021.09.05"] {[#] Enhver stilling i midten af ​​brættet; på vejen til mat støder vi på forskellige velkendte stillinger.} 1. Qf3+ {Andre træk som 1.Dg4 eller 1. Dg6 er også gode.} Ke5 2. Qe3+ {Efter 2.De4+ går den sorte konge bedst til f6 og tager dermed afstand så langt som muligt fra den hvide konge.} Kd5 ({ Eller} 2... Kd6 3. Kd4 Rd5+ 4. Kc4 {med lignende vendinger som i tekstvarianten.}) 3. Qe4+ Kd6 4. Kd4 {Den rigtige måde at skubbe kongen og tårnet tilbage. Felterne d5 og e5 er dækket to gange, så hvid ikke skal frygte nogen skak. Det skal dog bemærkes, at en sådan opstilling ville være forkert, hvis den sorte konge er på randen (på grund af et tårnoffer med pat til følge).} Rc8 {Andre muligheder:} ({1) På} 4... Ra5 $1 {følger} 5. Qb7 Ra4+ 6. Kd3 Rg4 7. Qc8 Rg7 8. Qa6+ Ke7 9. Ke4 Rg5 10. Qc6 Rh5 11. Kf4 Kf7 12. Qd7+ Kf6 13. Qd6+ Kf7 14. Kg4 Rh7 15. Kg5 Rg7+ 16. Kh6 Rg8 17. Qd5+ Kf8 18. Qc4 Rh8+ 19. Kg6 Ke7 20. Qe4+ Kd6 21. Qd4+ $18 {med tårngevinst.}) ({2)} 4... Rb5 {med lignende konsekvenser som efter 4...Ta5.}) ({3) Eller} 4... Rc7 5. Qd5+ Ke7 6. Ke5 {Dette skaber et spejlbilledet af venstre d-position efter f. eks.} Rd7 7. Qg8) ({4) Efter} 4... Rc6 {fortsætter hvid med} 5. Qe5+ Kd7 6. Kd5 {og nu: 4a)} {4a)} Ra6 ({4b) Hvis} 6... Rc1 {så følger} 7. Qf5+ Ke8 8. Qh5+ Kd7 9. Qg4+ Ke8 10. Kd6 {osv. Efterhånden en velkendt måde for os.}) ({ 4c) Eller} 6... Rc7 7. Qe6+ Kd8 8. Qg8+ Ke7 9. Qg7+ Kd8 10. Qf8+ Kd7 { hvorefter hvid har valget mellem} 11. Qb8 {spejlbilledet af den højre e-stilling, eller;} ({F.eks.} 11. Qf4 Kc8 12. Kd6 Kb8 13. Qe5 $18 {osv.})) ({ 4d) På} 6... Rc8 $2 {følger} 7. Qd6+ Ke8 8. Ke6 Rc6 9. Qxc6+ Kf8 10. Qg2 Ke8 11. Qa8#) 7. Qg7+ Ke8 8. Qc7 Rf6 9. Ke5 Rg6 10. Qc4 Ke7 11. Qh4+ Kf7 12. Qh7+ Rg7 13. Qf5+ Kg8 14. Ke6 Rb7 15. Qe4 Rg7 16. Qd4 Rg6+ 17. Ke7 Rg3 18. Qd5+ Kh7 19. Qf5+ Kg8 20. Kf6 Rg7 21. Qh5 Rg1 22. Qf7+ Kh8 23. Qa7 Rg4 24. Qe3 Kh7 25. Qh3+ Rh4 26. Qxh4+ Kg8 27. Kg6 Kf8 28. Qd8#) 5. Qg6+ Kc7 {Fortsættelserne 5... Kd7 6.Kd5 og 5...Ke7 6.Kd5 ville gøre tingene lidt lettere for hvid. Med teksttrækket gør sort et forsøg på at fjerne sin konge fra den hvide konge. Selvom dette forsøg mislykkes, lykkes det i det mindste for sort at rejse sit tårn på en sådan måde, at det forsvarer kongen.} 6. Kc5 $1 Kb7+ {Andre fortsættelser er lettere at håndtere.} 7. Kb5 Rc7 ({Mindre godt er} 7... Rc1 {på grund af} 8. Qe4+ Kc8 9. Kb6 {med truslen 10.De8#} Kd7 ({Hvis} 9... Rb1+ { så følger} 10. Qxb1 Kd7 11. Qg6 $18 {og sort bliver mat i fire træk.}) 10. Qd3+ Ke6 11. Qe3+ $18 {med tårngevinst.}) 8. Qe4+ Ka7 $1 (8... Kc8 9. Kb6 { taber hurtigere efter} Kd8 10. Qa8+ Rc8 11. Qa3 Kd7 12. Qh3+ Kd8 13. Qf5 Rb8+ 14. Kc6 Ke7 15. Qe5+ $18 {med tårngevinst.}) 9. Qd5 $1 {Dødsstødet (bemærk parallelogrammet, der er oprettet med teksttrækket!). Hvid vinder nu hurtigt under alle omstændigheder, f.eks.} Rh7 ({1) Hvis} 9... Rb7+ {så følger} 10. Kc6 Rb6+ 11. Kc7 Ka6 12. Qc4+ Ka5 13. Qc5+ Ka4 14. Qxb6 $18 {og vinder.}) ({ 2) Eller} 9... Rc8 {der vil blive besvaret med} 10. Qd7+ Kb8 11. Kb6 Rc6+ 12. Kxc6 $18 {og hvid vinder.}) ({3) Efter} 9... Rc2 10. Qd4+ Kb8 11. Qf4+ Kb7 12. Qe4+ $18 {falder tårnet.}) ({4)} 9... Rc1 {bliver besvaret med} 10. Qf7+ Ka8 11. Qf3+ Kb8 12. Qf4+ $18 {med tårngevinst.}) ({5) På} 9... Kb8 {følger} 10. Kb6 Kc8 11. Qe6+ Kd8 12. Qd6+ Ke8 13. Qxc7 $18 {og hvid vinder.}) 10. Qd4+ Kb8 11. Qf4+ Ka7 12. Kc6 Rb7 13. Qa4+ Kb8 14. Qa5 Rb1 15. Qc7+ Ka8 16. Qh7 Rb4 17. Qd3 Ka7 18. Qa3+ Ra4 19. Qxa4+ Kb8 20. Qb3+ Ka7 21. Qb7# 1-0 [Event "Ugunstig stilling"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "6KQ/3r4/6k1/8/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "63"] [SourceVersionDate "2021.09.05"] {[#] En relativt ugunstig stilling for hvid. Hvids første træk er tvunget:} 1. Qh4 {Parrerer den truende mat (Td8). Nu er valget for sort ikke stort, da - som det normalt er tilfældet i sådanne stillinger - et stort antal fortsættelser umiddelbart ville føre til tab af tårnet. Lad os først behandle disse vendinger: A:)} Rd5 {Så vi mangler stadig at undersøge: A:) 1. ..Td5 og B:) 1...Tg7+.} ({1) Efter} 1... Ra7 {følger nu} 2. Qg3+ Kh5 3. Qh2+ Kg4 4. Qg1+ $18 {med tårngevinst.}) ({2) Eller} 1... Rf7 {der vil blive besvaret med} 2. Qg4+ Kf6 3. Qf3+ Ke5 4. Kxf7 $18 {og hvid vinder.}) ({3) Hvis } 1... Rd2 2. Qg4+ Kf6 3. Qf4+ $18 {med tårngevinst.}) 2. Qe4+ Rf5 3. Qe6+ Kg5 {Igen tvunget, siden;} (3... Rf6 4. Qg4+ Kh6 5. Qg7+ {koster tårnet. Denne vending spiller hovedrollen i mange slutspil af denne type.}) 4. Kg7 {Det karakteristiske. Udgangspunktet, der går igen, når sort regelmæssigt forsvarer sig. Hvis sort nu spiller 4...Tf4, vil tingene fortsætte på en helt regelmæssig måde: 5.De5+ Kg4 osv. Imidlertid har vi allerede nævnt i det foregående eksempel, at sort gør klogt i at undgå det normale forløb af kampen så vidt muligt, og vi foreslår derfor også en anden tilgang:} Kf4 {Her vil et forkert tårntræk fører til tab:} ({1) Hvis} 4... Rb5 {så følger} 5. Qe3+ Kh4 6. Qe1+ Kg5 7. Qd2+ Kh4 8. Qd8+ Kg3 9. Qd3+ {med tårngevinst.}) ({2) På} 4... Ra5 {følger} 5. Qe3+ Kf5 ({eller} 5... Kh5 6. Qe2+ Kg5 7. Qd2+ $18 {og vinder.}) ({Hvis} 5... Kg4 {vil blive besvaret med} 6. Qe2+ Kh3 7. Qd3+ Kg4 8. Qd1+ Kh3 9. Qd7+ Kh4 10. Qd8+ $18 {med tårngevinst.}) 6. Qf2+ Kg4 7. Qe2+ Kh3 8. Qd3+ Kg4 9. Qd1+ Kh3 10. Qb3+ Kg2 11. Qc2+ Kf1 12. Qd1+ Kf2 13. Qd2+ $18 {og hvid vinder.}) 5. Kg6 Rg5+ 6. Kf6 Rh5 ({Efter træk som} 6... Rg4 {kommer hvid systematisk videre med:} 7. Qe5+ Kf3 8. Kf5 Rh4 9. Qc3+ Ke2 10. Qc2+ Ke3 11. Qc1+ Ke2 12. Qc3 Kf2 13. Qd2+ Kf3 14. Qd3+ Kf2 15. Kg5 Rh2 16. Kg4 Rg2+ 17. Kh3 Rg1 18. Qd4+ Kf1 19. Qc5 Rh1+ 20. Kg3 Ke2 21. Qe5+ Kd2 22. Qd5+ $18 {og hvid vinder.}) 7. Qc4+ {Hvis sort fortsætter med 7...Kf3 eller 7...Kg3, vil han hurtigt finde sig selv i en lærerig stilling. Sort kan naturligvis vælge mellem Ke3, Kf3 og Kg3. De følgende analyser viser imidlertid, at de to sidste fortsættelser hurtigt fører til en træktvangsstilling:} Ke3 $1 ({1)} 7... Kf3 8. Qf1+ {og nu: 1a) 1a)} Ke3 ({ 1b) Efter} 8... Kg4 9. Qe2+ {og fortsæt som med 1a.}) ({1c) På} 8... Kg3 9. Qg1+ Kh3 (9... Kf4 10. Qf2+ {fører også til 1a}) 10. Qh1+ Kg4 11. Qd1+ Kh4 12. Qe2 $1 {og igen opnås en træktvangsstilling, som endda er noget stærkere end den, der opnås under 1a.}) 9. Qe1+ Kf4 10. Qf2+ Kg4 11. Qe2+ Kh4 12. Qd1 {og sort mister hurtigt sin tårn (det er god praksis for man selv kigger efter de forskellige muligheder).}) ({2)} 7... Kg3 8. Qd3+ {og nu: 2a)} Kg4 ({2b) På} 8... Kh4 {følger} 9. Qe4+ Kg3 ({hvis} 9... Kh3 {så følger} 10. Qh1+ {se 1c.}) 10. Qe3+ Kh4 ({og på} 10... Kg4 11. Qe2+ {se 1a.}) 11. Qf4+ Kh3 12. Qf3+ Kh4 13. Qe2) ({2c)} 8... Kf4 9. Qf1+) ({2d)} 8... Kf2 9. Qd2+ Kg3 10. Qe3+ {se 2b.}) 9. Qd1+ Kh4 10. Qe2 {se 1c.}) 8. Qc3+ Ke2 $1 {Efter andre træk ville sort vende tilbage til den træktvangsstilling, vi lige har gennemgået.} 9. Kg6 Rd5 10. Qc4+ Rd3 11. Kf5 Ke3 12. Ke5 Rd8 {Tårnet vælger en uregelmæssig vej og gør det endnu vanskeligere for hvid. Andre muligheder er:} ({1) Hvis} 12... Rd2 {bliver besvaret med} 13. Qe4+ Kf2 14. Kf4 Re2 15. Qd4+ Ke1 16. Qg1+ Kd2 17. Kf3 Re1 18. Qf2+ Kd1 19. Qb2 Re8 20. Qb5 Re7 21. Qa4+ Kd2 22. Qb4+ $18 {med tårngevinst.}) ({2) Eller} 12... Kd2 13. Ke4 Rh3 14. Qa2+ {og nu er der opstået en stilling, som vi allerede har undersøgt detaljeret.} Kd1 15. Qe6 Rc3 16. Kd4 Kd2 17. Qa2+ Rc2 18. Qb1 Rc7 19. Qf5 Ra7 20. Qc5 Rd7+ 21. Kc4 Ke1 22. Qg1+ Kd2 23. Qg5+ Ke1 24. Kc3 Rd1 25. Kc2 Rd7 26. Qe3+ Kf1 27. Qh3+ $18) 13. Qc5+ Kd3 ({1) Svagere er} 13... Kf3 {hvorefter hvid fortsætter med} 14. Qa3+ {f.eks.} {1)} Ke2 ({2) Hvis} 14... Kg4 {vil blive besvaret med} 15. Qb4+ Kh3 (15... Kf3 16. Qe4+ Kg3 17. Qf4+ Kh3 18. Qf5+ $18) 16. Kf4 Kh2 17. Qb2+ Kh1 18. Qb7+ Kh2 19. Qc7 Rf8+ 20. Ke4+ Kh3 21. Qd7+ Kg2 22. Qg7+ $18 {og tårnet går tabt.}) 15. Ke4 Re8+ 16. Kf4 {og sort taber hurtigt efter} Rb8 17. Qe7+ Kf1 18. Qd6 Rb2 19. Qd1+ Kg2 20. Qd5+ Kf1 21. Qh1+ Ke2 22. Qg2+ $18 {med tårngevinst.}) 14. Qb5+ Kc2 15. Ke4 {Et "stille" træk; bemærk, at tårnet ikke kan give skak.} Rd1 $1 {Den bedste fortsættelse:} ( 15... Rd2 {fører efter} 16. Ke3 $1 {hurtigt til tab:} Rd1 17. Qe2+ Kc1 18. Qa2 $1 Rd8 19. Qa5 Rc8 20. Kd3 Kb2 21. Qb6+ Ka3 22. Qa6+ $18 {med tårngevinst.}) ( {Men} 15... Rc8 {kommer i betragtning, hvorefter hvid vinder som følgende:} 16. Kd4 Rd8+ 17. Kc4 Rc8+ 18. Kb4 {og nu: 1)} Kc1 ({2) Efter} 18... Kb2 19. Qe5+ Kc1 20. Kb3 {der truer nu mat på e1} Kd2 21. Qd6+ Ke3 22. Qe6+ $18 { og hvid vinder.}) ({3) Eller} 18... Rc7 19. Qf5+ Kd1 20. Qh5+ Ke1 21. Qh1+ Kd2 22. Qh2+ $18 {og vinder.}) ({4) Efter} 18... Rh8 {fortsætter hvid med} 19. Qc4+ Kb1 20. Qb3+ Kc1 21. Qc3+ $18 {og tårnet går tabt.}) ({5) Hvis} 18... Rd8 {bliver besvaret med} 19. Qf5+ Kd1 20. Kc3 {der truer nu mat på f1} Ke2 21. Qe6+ Kd1 22. Qg4+ Ke1 23. Qh4+ $18 {med tårngevinst.}) 19. Kb3 Rc7 20. Qf1+ Kd2 21. Qf4+ $18 {og tårnet tabes.}) {Et vigtigt øjeblik: gevinsten er naturligvis allerede klart, men sort kan stadig tilbyde genstridig modstand.} 16. Qc4+ Kb1 $1 {Med dette træk holder sort længst. Andre forsvar er:} ({1)} 16... Kb2 17. Qe2+ Kc1 18. Ke3 Rg1 $1 {andre træk fører hurtigt til tabet af tårnet} 19. Kd4 Rg7 {Tårnet kryber bag den hvid konge;} 20. Qe5 $1 {med en hurtig gevinst: tårnet erobres eller den hvide konge kommer uhindret til c3.} Rd7+ 21. Kc3 Kd1 22. Qh5+ Ke1 23. Qe8+ $18 {med tårngevinst.}) ({2)} 16... Kd2 17. Kd4 Rg1 {det er let at se, hvorfor andre træk resulterer i øjeblikkeligt tab} 18. Qc3+ Ke2 19. Qe3+ Kf1 20. Qf3+ Ke1 21. Ke3 {og der truer nu mat på e2 } Rg3 22. Qxg3+ $18 {og hvid vinder.}) 17. Ke3 Rg1 (17... Re1+ {17...Te1+ forbedrer hvids stilling og efter;}) (17... Rc1 18. Qb3+ Ka1 19. Kd3 Rh1 20. Qb7 Rb1 21. Qg7+ Rb2 22. Kc3 Ka2 23. Qa7+ Kb1 24. Qa4 Rb8 25. Qc2+ Ka1 26. Qh2 Rb5 27. Qd6 Ka2 28. Qa6+ $18 {er det sorte tårn tabt.}) 18. Qe4+ Kc1 ({Efter} 18... Kb2 19. Kd2 {ender det hurtigere, f.eks.} Rg5 20. Qb7+ Ka2 21. Qa7+ Kb2 22. Qb6+ Ka2 23. Kc1 $1 {der truer nu mat på b2.} Rg2 24. Qb7 Rh2 25. Qd5+ Ka3 26. Qd6+ $18 {og hvid vinder.}) 19. Kd4 {Det er stadigt meget svært for hvid, fordi det sorte tårn har stor bevægelsesfrihed.} Kb2 {19...Tg7 bliver besvaret med 20.De5!, se notatet til sorts 16. træk.} ({Desuden duer} 19... Rg8 {heller ikke, da det bliver besvaret med} 20. Qe1+ Kc2 21. Qe2+ Kb1 22. Qd3+ Kb2 23. Qc3+ Ka2 24. Qc4+ $18 {og hvid erobrer det sorte tårn.}) 20. Qe2+ Kb1 21. Kc4 {Hvid skal stadig kæmpe forsigtigt.} Rg8 {Tilsyneladende det eneste forsvar.} 22. Qe6 $1 {Hvis tårnet har vovet sig ud i det fri, er det ikke ualmindeligt, at den bedste fortsættelse er et angreb på tårnet (se f. eks. notatet om sorts 19. træk).} Rb8 {I slutningen af ​​denne lange variant vil vi igen i detaljer undersøge mulighederne i denne stilling:} ({ 1) Hvis} 22... Rf8 {så følger} 23. Qg6+ Ka2 24. Qc2+ Ka1 25. Qa4+ Kb1 26. Qb4+ $18 {og hvid vinder.}) ({2) Efter} 22... Rh8 23. Qe1+ Ka2 24. Qd2+ Kb1 25. Qd3+ Ka2 26. Qb3+ Ka1 27. Qc3+ $18 {og tårnet går tabt.}) ({3) Eller} 22... Rg5 23. Qe1+ Kc2 24. Qe2+ Kb1 25. Qd3+ Ka1 26. Kb3 Rb5+ 27. Qxb5 Kb1 28. Qf1#) 23. Kc3 Rb2 24. Qe1+ Ka2 25. Qd1 Rh2 26. Qb3+ Ka1 27. Qb8 Re2 28. Qf4 Kb1 29. Qf1+ Re1 30. Qxe1+ Ka2 31. Kc2 Ka3 32. Qa5# 1-0 [Event "En mærkelig stilling"] [Site "- Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "6K1/3r4/6k1/8/7Q/8/8/8 b - - 0 1"] [PlyCount "34"] {[#] En relativt ugunstig stilling for hvid. Hvids første træk er tvunget: Lad os nu vende tilbage til diagramstillingen og undersøge den anden mulighed for sort efter 1.Dh4: En mærkelig stilling; gevinsten opnås med regelmæssigheden af ​​et urværk. Den stilling, der er nået her, er virkelig meget bemærkelsesværdig. Ved første øjekast skulle man tro, at sort står relativt gunstigt. I sandhed har sort dog få muligheder og taber uundgåeligt.} 1... Rg7+ 2. Kh8 $3 {Dette er meget stærkere end 2.Kf8.} Rf7 { En simpel analyse viser, at dette træk er tvunget.} ({1) På} 2... Ra7 { følger} 3. Qg3+ Kh5 4. Qh2+ Kg5 5. Qg1+ $18 {og tårnet er tabt.}) ({2) Eller } 2... Kf7 {der bliver besvaret med} 3. Qf4+ Kg6 4. Qg4+ Kf6 5. Qxg7+ $18 { med tårngevinst.}) 3. Qg4+ Kf6 4. Kg8 {Samme stilling som diagramstillingen, kun forskudt en række til venstre. Resten fungerer nu af sig selv.} Re7 5. Qf4+ Ke6 6. Kf8 {Endnu et skridt videre.} Rd7 7. Qe4+ Kd6 8. Ke8 Rc7 {Bemærk, at det sorte tårn heller ikke kan trække til højre.} 9. Qd4+ Kc6 10. Kd8 { Det er virkelig sjovt på den måde.} Rb7 11. Qc4+ Kb6 12. Kc8 Ra7 ({På} 12... Rh7 {følger} 13. Qb3+ Ka6 14. Qa2+ Kb5 15. Qb1+ $18 {med tårngevinst.}) 13. Qb4+ Ka6 14. Kb8 {Kampen er slut;} Ra8+ {Endnu en lille vittighed.} (14... Rh7 {duer ikke på grund af den netop nævnte fortsættelse} 15. Qa3+ Kb6 16. Qb2+ Ka5 17. Qa1+ Kb4 18. Qb1+ $18 {og tårnet er tabt.}) 15. Kc7 $1 {Naturligvis ikke 15.Kxa8? på grund af pat.} Ra7+ 16. Kc6 {og mat i to træk.} Rc7+ 17. Kxc7 Ka7 18. Qa3# 1-0

Afslutningsvis, lad os afslutte vores analyser om dette slutspil ved at komme med en række anbefalinger til begge parter: Vi starter med, Til den angribende part:

  • 1) Pas på pat muligheder; man skal huske på, at pat eller remis normalt kun kan håndhæves, hvis dronningen er to felter væk fra randen.

  • 2) Husk godt på de forskellige grundstillinger; dette omfatter primært Philidors træktvangsstillinger og yderligere stillingerne “venstre” og “højre”.

  • 3) Man forhindrer modstanderen i at være i stand til at håndtere en række tårnskak, medmindre disse fører til en forbedring af ens egen kongestilling.

  • 4) Sejr kan ikke kun håndhæves med skakker; man leder derfor efter de stille træk, især dem, der fratager modstanderen enhver mulighed for at give skak.

Til den forsvarende part:

  • 1) Man spiller så smidigt og opfindsomt som muligt og prøver sit bedste – man risikerer ikke noget, for spillet er altid tabt, hvis modstanderen fortsætter godt.

  • 2) Hold ikke tårnet tæt på kongen, men risikerer en fejl en gang imellem. At vente på, at en sådan fejl opstår, er generelt begyndelsen på enden.

  • 3) I tilfælde af sådanne fejl med tårnet er et felt i farven på fjendens konge generelt at foretrække; tårnet går skråt bag fjendens konge.

  • 4) Tårnet er den mest effektive måde at forhindre fjendens angreb på, hvis det kan trække en skillelinje mellem sit eget og fjendens konge.

Slutspilsteori

To bønder mod én, gruppe A; I praksis kan den forsvarende part for det meste stoppe den frie merbonde, men så er gevinsten efter den…