Det skandinaviske forsvar

Med dronningen i centrum

1.e4 d5 2.exd5 Dxd5

Første gang du møder det skandinaviske forsvar, er spørgsmålet, du ikke kan lade være med at stille: kan dronningen virkelig bringes i spil så tidligt? Når alt kommer til alt, vinder hvid straks et tempo med sin officerudvikling med 3.Sc3 og tvinger hermed hendes sorte majestæt til at foretage et andet træk. Men forbavsende nok har sort endda tre svar at vælge imellem: tilbagetrækningen 3…Dd8, den ofte sete 3…Da5 og den moderne 3…Dd6, som er præference for Sergei Tiviakov, den stærkeste stormester, som jævnligt spiller den skandinaviske.

Efter 3…Dd6 har sort en overraskende enkel fremskridtsplan til sin rådighed: …a6 (for at udelukke enhver mulig fremtidig grimhed efter Sb5); …e6; …Le7; …0-0; …b5; …Lb7; …Sbd7 og …c5. Selvfølgelig kan dette ikke opnås mod absolut enhver opsætning valgt af hvid, men i det hele taget er planen fornuftig og sund.

  • Brikkerne i nedenstående diagram kan flyttes rundt på brættet ved at flytte musen hen på den pågældende brik, tryk derefter venstre museknap ned – hold den nede, samtidig med, du flytter den pågældende brik hen til det felt, den skal stå på. Slip derefter museknappen. God fornøjelse 🙂

Oftest besvarer sort 3.Sc3 med Da5. Tabet af tid forbundet med dette træk kan ikke nægtes. Men sort har også opnået meget! Hvids e-bonde er forsvundet fra brættet, på nogenlunde samme måde som det, der sker i hovedvarianten af Caro-Kann-forsvaret, hvor sort spiller …dxe4 i træk 3 eller Rubinstein-systemet mod fransk-forsvar, hvor 3…dxe4 også spilles. En typisk skandinavisk efter 3.Sc3 Da5 kan se sådan ud: 4.d4 Sf6 5.Sf3 c6 6.Lc4 Lf5 7.Ld2 e6 8.De2 Lb4 9.0-0-0 Sbd7.

Med den centrale bondestruktur af d4 mod e6 har hvid den samme terrænfordel som i mange Caro-Kann varianter; dog med det faste fundament af c6 og e6 er sorts centrale bastion godt befæstet mod alle mulige forsøg på at storme den. Ligeledes er alle sorts lette officerer effektivt placeret, og hans konge kan ofte finde tilflugt på dronningefløjen.

Selv mod en åbning, der går imod alle generelle åbningsprincipper, er der ingen automatisk fordel. Derudover kender spillere med sort normalt “deres” skandinavisk meget godt; de kan bruge det i hvert eneste af deres partier mod 1.e4 – en praktisk fordel, som ikke bør undervurderes!

Nedenstående viser hvilke varianter, der vil blive illustreret med partier fra praksis:

  • Mieses-varianten, der fremkommer efter: 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Sc3 Da5 4.d4 Sf6. Fortsættelsen introduceret af Mieses, som er den mest almindelige i praksis. 5.Sf3 Det bedste svar (5.Ld3, Olland-Mieses, Karlsbad 1907, er svag. 5.Le2, Leonhard-Mieses, Karlsbad 1907, giver intet efter 5…c6. 5.Lc4 er ifølge Lasker kunstig. 5…Sc6. 1) 6.Ld2 (magtløs). 1a) 6…Sxd4 7.Sb5 Db6 8.Le3 Da5+ 9.Ld2 Db6 med remis. Spielmann-Mieses, Petersborg 1909. 1b) 6…Db4 7.b3 Db6 8.Le3 e5 9.d5 Da5 10.dxc6 Lb4, og er ifølge Lasker ikke dårligt for sort.) 5…Lg4. Ikke helt tilfredsstillende, men andre fortsættelser har også deres ulemper…

  • Marshall Gambit: 1.e4 d5 2.exd5 Sf6. En gammel fortsættelse, som Marshall kunne lide at bruge. At acceptere gambit giver sort gode angrebschancer. Den mulige overgang til det moderne Caro-Kann forsvar er vigtig. I nyere tid har det hovedsageligt været sovjetiske mestre, der har eksperimenteret med springertrækket. Vi behandler: 3.c4; 3.Lb5+; 3.d4. .c4 En ualmindelig, men god fortsættelse. Denne fortsættelse er blev anbefalet af to verdensmestre (Steinitz og Lasker). 3.Lb5+ En halv accept af gambit; Hvid kan kun holde bonden i et stykke tid. Forskellige teoretikere, for eksempel Collijn, der i sin lærebog, anså denne variant for at være den bedste for hvid.

Den første skakturnering

Skakturneringen i London 1851, må anses for den første skakturnering i nyere tid. Den egentlige baggrund for denne turnering var, at den…

Find kombinationen

Man skal vænne sig til at lede efter kombinationer i alle de stillinger, man får i praktisk spil. Man skal få masser af kombinatoriske ideer. De fleste af dem viser sig ved nærmere undersøgelse at være dårlige, men nogle få af dem er pletskud!

Fjern dækningen

Hvid trækker

  • Brikkerne kan flyttes rundt på brættet ved at flytte musen hen på den pågældende brik, tryk derefter venstre museknap ned – hold den nede, samtidig med, du flytter den pågældende brik hen til det felt, den skal stå på. Slip derefter museknappen. Har du brug for et hint til det første træk, klik på redningskransen.

    Er du stadig i tvivl om det første træk, så klik på lyssignalet for at få det serveret. God fornøjelse 🙂

Hvid har lyst til at skakke på d8, altså må han først fjerne dækningen. 1.Txf6! Txf6 (På 1…gxf6 følger 2.Td8+ Tf8 3.Txf8+ mat) 2.Td8+ Kf7. Nu har han lyst til at skakke på e8, springeren står bare i vejen. Den flyttes med tempo, det vil selvfølgelig sige med skak, det er det eneste, folk skal have respekt for: 3.Sg5+! hxg5 4.De8 mat! Overraskende? Måske, men der er nu forskel på en dronning på centralfeltet e4 og én på et randfelt langt væk fra kongefløjen.

Pirc-forsvar

1.e4 d6 2.d4 Sf6 3.Sc3 g6. Hvid kan nu tage følgende veje: 4.f4; 4.Lg5; 4.Sf3; 4.f3 og 4.Le2. Vi kigger på; 4.f4 (det østrigske forsvar)…