Afsnit 4

4: Officerer mod officerer 1

I kampen om officerer mod hinanden uden en eneste bonde på brættet er det materielle forhold naturligvis det vigtigste. Rent positionsfaktorer er kun meget sjældent afgørende. Som tingene ser ud, kan dette kun forekomme i stillinger, der – mere eller mindre tilfældigt – muliggør den ene eller den anden taktiske gevinstfortsættelse. Med hensyn til de stillinger, hvor den ene side har en materiel fordel, skelner vi mellem to muligheder: Materiel overvægt med eller uden mat potentiale, dvs. om det overskydende materiale efter afbytningen af alle officerer hos den svagere part er nok til at fremtvinge mat mod modpartens konge alene. For eksempel, i slutspillet med tårn og løber mod tårn, har man en materiel overvægt uden mat potentiale, men i slutspillet mod to tårne ​​mod tårn har man materiel overvægt med mat potentiale. For at kunne bruge dette udtryk “mat potentiale” i tilfælde, hvor begge dele har ulige materialer, vurderer vi de eksisterende officerer efter en fælles forståelse i en let officer (springer eller løber) som følger: en dronning = 3 lette officerer, et tårn = 1½ lette officerer.

Hvis den materielle overvægt er større end en let officer, anser vi det for at være en materiel overvægt af 2 springere. Ifølge vores beregning udgør disse to officerer en materiel overvægt med mat potentiale (mere end en officer i overvægt), men på den anden side er det en materiel overvægt uden mat potentiale, da man ikke kan fremtvinge mat med to springere. Her lærer undersøgelsen os, at en sådan overvægt kan have mat potentiale, hvis der stadig er flere officerer, da den svagere part generelt ikke har mulighed for at nedsænke overskydende materiale. Vi vil derfor holde fast i vores beregning og med rette inkludere materiel overvægt af to springere i gruppen af ​​slutspil med mat potentiale.

Vores grundlæggende klassificering af officerers kamp mod hinanden, uden bønder, er nu:

  • a) Materiel ligevægt (Afsnit 4, hoved sektion 1)

  • b) Materiel overvægt med mat potentiale (Afsnit 4, hoved sektion 2)

  • c) Materiel overvægt uden mat potentiale (Afsnit 5, hoved sektion 3, 4, 5 og 6)

Slutspillene i gruppe a) ender næsten altid remis, og slutspillene i gruppe b) vindes generelt af den stærkere part.

At det vil være vores hovedopgave at påpege undtagelsestilfældene – de normale sager giver lidt materiale til undersøgelser – vi vil komme ind på undersøgelsessammensætningen i dette afsnit mere end ellers er nødvendigt. Dette gælder især slutspil, hvor en af ​​officeren langt overstiger den anden med hensyn til sårbarhed og dermed er kombinatoriske vendinger mulige, fx når dronningen kæmper mod to tårne ​​eller tre lette officerer.

Men vi vil nævne, at udtrykkene “undersøgelse” og “praktisk slutspilsproblem” divergerer langt mindre, end man generelt burde tro. Værdien af ​​en undersøgelse er i de fleste tilfælde, at den ene eller den anden slutspilsstilling er blevet udarbejdet præcist, så opgaven bliver klar efter så små ændringer. Forbindelsen mellem studiet af slutspillet og det praktiske spil er særligt godt illustreret i partiet Michell-Lilienthal, Hastings 1934/35 (Afsnit 3, V), der efter en række egentlige træk smelter sammen til en komposition af Troitzky.

De vigtigste og sværeste er slutspillene i gruppe c), da materiel overvægt uden mat potentiale kun kan komme til sin ret i forbindelse med positionsfaktorer. Tilstedeværelsen af ​​en eller flere ekstra officerer giver mulighed for enten at spille på mat eller for at tvinge yderligere materiel gevinst. I de fleste tilfælde er det nødvendigt, at kongen af ​​den svagere part er placeret ugunstigt, det vil sige at stå på randen eller i hjørnet.

I alle sådanne slutspil er mange ændringer mulige ved at tilføje materiale, så det er nødvendigt at afgrænse feltet for disse slutspil og de teoretiske slutspil generelt noget mere præcist.

Grænserne for det teoretiske slutspil:

Ved klassificeringen af ​​slutspillene (i Afsnit 1) blev det påpeget, at det er sædvanligt at tilføje følgende grupper af stillinger til slutspillene:

  • a) alle stillinger, hvor dronningen er fraværende på begge sider;

  • b) de stillinger, hvor der højst er en dronning og et tårn, løber eller springer med bønder på hver side.

I dette afsnit, men for det teoretiske slutspil generelt, ønsker vi at trække grænserne lidt tættere på følgende måde:

  • 1: den stærkere part kan højst have en dronning og et tårn (to tårne ​​eller tre lette officerer svarer til dronningen);

  • 2: den svagere part må højst have dronningen eller den tilsvarende værdi (to tårne ​​eller tre lette officerer);

  • 3: I tilfælde af materiel ligevægt må ingen af ​​de to parter have flere officerer end dronningen eller dens tilsvarende.

Vi anvender denne begrænsning primært af praktiske årsager: det er ikke kun uhensigtsmæssigt at håndtere slutspil med to tårne, springere og løbere mod to tårne ​​og løbere, det er også helt værdiløst i praksis. Vi må ikke miste synet på, at vi her vil beskæftige os med teoretiske slutspil, så det er slutspil, der egner sig til en detaljeret undersøgelse. For meget materiale på begge sider gør en grundig analyse umulig, og det bringer os ud af området med teoretiske slutspil. Hvad angår de praktiske slutspil, der skal behandles senere, vil vi ikke altid overholde de grænser, der er sat her, hvorimod vi foretrækker at gøre dette med de teoretiske slutspil med én undtagelse.

Mere end én dronning på hver side:

Denne holdning må ikke tages i betragtning i et afsnit om slutspil, da kongen her ikke kan spille den aktive rolle, der er den mest væsentlige egenskab ved udtrykket “slutspil”. Antallet af teoretiske gevinstmuligheder bliver legion, mens de praktiske gevinstmuligheder kun kan søges inden for angreb og kombination, hvorimod presset på at bevæge sig ofte spiller en rolle i et reelt slutspil. Tilstedeværelsen af ​​meget materiale har den effekt, at træktvang er helt i baggrunden, da angriberens konge konstant er udsat for alle mulige modangreb. Det er netop med dette for øje, at vi ønsker at henlede opmærksomheden på en omstændighed af væsentlig betydning, nemlig de såkaldte “tavse” træk. Ved et “stille”-træk skal vi forstå et træk, der indeholder en trussel, uden at fjendens konge bliver mødt af en skak. I de fleste tilfælde kan intet opnås med et stille træk, da modstanderen fastholder sit tempo og kan modangribe med skak. Hvis stillingen imidlertid er af en så særegen karakter, at der ikke er mulighed for et øjeblikkeligt modangreb, kan det ske, at det meget “tavse” træk forårsager en afgørende forstærkning af angrebet.

For at belyse disse bemærkninger, lad os følge et enkelt eksempel, en undersøgelse af Horwitz (1882). Denne sammensætning blev senere (1890) forbedret betydeligt af Berger, både hvad angår arrangementet og hvad angår løsningen:

[Event "Betydningen af det stille træk"] [Site "?"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Studie, Af"] [Black "Horwitz, Berger"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "6rk/5Q1q/8/K7/8/8/8/5R2 w - - 0 1"] [PlyCount "27"] [SourceVersionDate "2021.08.16"] {[#] Betydningen af ​​det stille træk; Hvid i trækket vinder.} 1. Qf6+ Rg7 ({På} 1... Qg7 {følger} 2. Rh1#) 2. Rg1 $1 {Det stille træk, der bringer beslutningen hertil, hvor sort fra sin kritiske stilling ikke har mulighed for modangreb.} Qh5+ {Den eneste skak. På grund af 2...Kg6 sammenlign stillingen efter 6...Kg8.} 3. Kb6 $1 {Nu har sort ikke flere skakker tilbage; derfor skal dronningen beskytte Tg7 igen. Dette ville også være tilfældet efter 3.Kb4, men sejren ville derefter tage længere tid. Se herom A).} ({A)} 3. Kb4 Qf7 {Dette er nu bedre end 3...Dh7, da sort, som vi allerede har angivet, efter 4.Th1+? Kg8 5.Dd8+ kan sætte sin dronning imellem med skak. Vi skal også nævne, at efter 3...Dh7 må hvid have truslen 4... De4+ i tankerne, så fortsættelsen fra den forrige linje kan heller bruges her. Så 4.Dd4 er korrekt! (se stillingerne nedenfor efter 6.Dd4).} 4. Qd8+ Qg8 ({eller} 4... Rg8 5. Qh4+ Qh7 6. Qf6+ Rg7 7. Qd4 $1 {se stillingen efter 6.Dd4. }) ({Efter} 4... Kh7 {vinder hvid med} 5. Rh1+ Kg6 6. Qd6+ {den sorte dame i nogle få træk} ({eller} 6. Qd3+ {og efter} Qf5 7. Rg1+ {taber sort damen efter} Kh6 ({efter} 7... Kf6 {følger} 8. Qxf5+ Kxf5 9. Rxg7 Ke5 10. Kc4 $18 { og hvid vinder.}) 8. Qxf5 Rxg1 9. Qf8+ $18 {og hvid vinder.}) 6... Qf6 7. Rh6+ Kxh6 8. Qxf6+) 5. Qh4+ Qh7 6. Qd4 Qh6 7. Rg4 $1 {Det truer med 8.Th4 og sort har ingen skak; så hans konge må gå ud i det fri.} Kg8 8. Qc4+ $1 ({Men ikke } 8. Qd8+ $2 {på grund af følgende smukke forsvar:} Kh7 $1 9. Rh4 Rg4+ $3 10. Rxg4 Qf8+ $3 11. Qxf8 {og sort er pat.}) 8... Kf8 9. Rf4+ {og mat eller materiel gevinst i et par træk, f.eks.} Ke7 10. Qc7+ Ke8 11. Re4+ Kf8 12. Qd8+ Kf7 13. Qe8+ Kf6 14. Re6+ {der kan følge:} Kg5 15. Qb5+ Kf4 16. Rxh6 $18 { og hvid vinder klart.}) 3... Qh7 {Efter 3.Kb4 i stedet for 3.Kb6!, men denne drejning ville ikke være mulig på grund af 5...Df8 med skak! Hvis det var sort i trækket nu, ville han skulle spille 4...Kg8, hvorefter en jagt på otte træk skakmatter ham (se nedenfor). Hvid i trækket spiller nu på en sådan måde, at han taber et tempo og dermed når den samme stilling som med sort i trækket.} ({På} 3... Qf7 {vinder} 4. Rh1+ Kg8 5. Qd8+ Qf8 6. Rh8+ Kxh8 7. Qxf8+ $18 {osv.}) 4. Qd8+ Qg8 5. Qh4+ Qh7 6. Qf6 {Nu er det sort i trækket; fjendens konge skal ud i det fri.} Kg8 7. Qd8+ Kf7 8. Rf1+ Ke6 ({Eller} 8... Kg6 9. Qd6+ Kh5 ({eller} 9... Kg5 10. Qg3+ Kh6 11. Rh1# $18) 10. Qh2+ Kg6 11. Qg2+ Kh6 12. Rh1# $18) 9. Rf6+ Ke5 10. Qd6+ Ke4 11. Rf4+ Ke3 12. Qd4+ Ke2 13. Rf2+ Ke1 14. Qd2# 1-0
  • Så meget for en generel introduktion til det fjerde afsnit af slutspillet. Nu skal vi arbejde igennem den opgave, vi har opdelt således. Materiel ligevægt: Sådanne slutspil skal generelt være remis, og ofte vil ikke engang en egentlig kamp være mulig. Undtagelser er ikke udelukket, især ikke i slutspil med officerer af forskellig art, hvorved vi tager udgangspunkt i den allerede nævnte “konverteringsrate”, for eksempel når dronningen kæmper med to tårne ​​eller tre lette officerer, eller når disse grupper af officerer kæmper mod hinanden.

Tårn og to bønder mod tårn

Tårn og to bønder vinder som hovedregel mod tårn. Man kan skelne mellem om bønderne er forbundne eller adskilte. Forbundne bønder…