London 1883

Denne turnering vil først og fremmest huskes på grund af Zukertorts strålende sejr. Her oplevede han højdepunktet af sin skakløbebane. Hans forspring fra nærmeste konkurrent, Steinitz, på 3 points er overbevisende, og når man kender historien bagved, er Zukertorts præstation helt fantastik.

Efter 22 runder førte han med 21 gevinstpartier og kun 1 tabsparti til Steinitz, der var helt nedspillet og kun vandt ved en grov fejl fra Zukertorts side.

Det er en kendsgerning, at Zukertorts helbred langtfra var godt. Han holdt sig kun oppe ved stærk medicin, og et fysisk sammenbrud måtte komme under turneringen. Det indtrak, da han manglede tre partier. Men på det tidspunkt førte han med 5 points forspring og kunne ikke indhentes.

Turneringstabellen fra London 1883:

De to sidste partier tabte han til turneringens svageste spiller. Det er sandsynligt, at dersom han havde været rask, ville han have vundet samtlige partier. Hans genvinstparti mod Blackburne er et af skakhistoriens berømteste.

PARTIEKSEMPLER FRA TURNERINGEN LONDON 1883
Vi viser i nedenstående en lille oversigt over de partier, der vil blive gennemgået fra turneringen. Vi viser i alt tre partier fra turneringen; alle er med kommentarer af den danske IM Jens Enevoldsen.

  • Zukertort-Blackburne, Uregelmæssig åbning. Her er Zukertorts kommentar interessant: “Tidlig afbytning af centrumbønder i alle lukkede åbninger af denne art er ikke fordelagtig, enten det er hvid eller sort, der bytter. Det er umuligt at formulere en klar regel herfor”.

  • Englisch-Steinitz, Spansk parti. Sort har for det første løberparret. Dernæst er de hvide officerer dårligt i spil, navnlig springeren på b3 gør en ynkelig figur. En springer skal for at virke ordentligt have dækkede felter til sin rådighed.

  • Mason-Zukertort, Uregelmæssig dronningbondespil. Sort har, som vi har påvist, kastet gevinsten væk. Hvid må af al kraft tragte efter en remis. For at opnå dette må han have fat i den sorte c-bonde. Med fremstødet af e-bonden vil den sorte kongestilling blive revet op.

Som bekendt blev Steinitz en smuk nr. 2. Men Zukertorts klare og knusende sejr havde rejst spørgsmålet om, hvem der i grunden var den stærkeste af de to. Det var en ganske anden Zukertort end den, Steinitz havde slået flere år i forvejen med 7-1. De mellemliggende år havde givet gode resultater for Zukertort, der havde positiv score mod Steinitz og havde vundet to store turneringer foran ham. Begge havde gode matchresultater til anden side, så det trak op til et opgør mellem disse to.

Den første skakturnering

Skakturneringen i London 1851, må anses for den første skakturnering i nyere tid. Den egentlige baggrund for denne turnering var, at den…