Afsnit 5

5: Officerer mod officerer 2

Efter at vi har behandlet “Materiel ligevægt” og “Materiel overvægt med mat-potentiale” i Afsnit 4, er her slutspillene, der er kendetegnet ved den materielle overvægt uden mat-potentiale.

Frem for alt vil vi gerne minde om vores “konverteringsrater” for at kunne skelne sagerne med mat-potentiale fra dem uden mat-potentiale. Grundlaget for denne omdannelse er: Dronning = to tårne ​​= tre lette officerer, hvorfra det uden videre kan konkluderes, at tårnet er halvanden let officer værd.

Vi betragter nu den materielle overvægt uden mat-potentiale som en materiel overvægtig på højst en let officer, så vi kun får to muligheder:

  • a) den materielle overvægt består af en let officer eller svarende hertil;

  • b) den materielle overvægt består af en halv let officer (dvs. kvaliteten).

I a) er det vigtigt at afgøre, om den stærkere part har en ekstra let officer (direkte overvægt) eller har materiale af større værdi (indirekte overvægtig). Det er også vigtigt, om den materielle overvægt består af en løber eller en springer.

I slutspillene b) er den materielle overvægt bestemt en indirekte, men også her skal vi overveje forskellige værdirelationer, nemlig forskellen mellem tårn og løber eller springer og forskellen mellem to lette officerer og tårn. I begge tilfælde er den materielle overvægt en halv officer, så vi holder os til udtrykket “kvalitet”. Vi minder ligeledes også om den forklaring, vi gav i indledningen til Afsnit 4 om udtrykket “teoretisk slutspil”. Dette koncept er, at den stærkere part ikke skal have mere materiale end dronningen (eller dens tilsvarende) plus tårn. Ved at trække en sådan grænse er vores undersøgelse begrænset til de sager, der er genstand for en mere præcis analyse.

På grundlag af ovenstående forklaringer kommer vi til følgende klassifikation for dette afsnit:

3: Løber og dronning mod dronning:

Chancerne for at vinde i dette slutspil er hovedsageligt baseret på brikkernes tilfældige status, så en systematisk behandling ikke er særlig mulig. Det kan generelt siges, at det er fordelagtigt, hvis ikke absolut nødvendigt, for en mulig gevinst, at den forsvarende konge er på et randfelt. Det vigtigste er det gode samarbejde mellem de tre angribende brikker. Et af de vanskeligste eksempler er den følgende analyse af H. Rinck, der blev offentliggjort i 1912 i “La Strategie”.