Philidor-forsvaret

1.e4 e5 2.Sf3 d6

Denne åbning støder man allerede på i åbningsmanuskripter fra det femtende århundrede. Senere blev træk 2…d7-d6 især anbefalet af Lopez, opfinderen af ​​det spanske spil (1561), da han anså 2…Sb8-c6 for mindre godt på grund af 3.Lf1-b5. Men den ivrigste tilhænger af denne åbning var den berømte franske musiker og skakmester F. A. Danican Philidor (1749), hvis navn den fik. Men Philidor associerede også intentioner med træk 2…d7-d6, der er “umoderne” i dag; han så trækket som en forberedelse til, at et angreb mod det hvide centrum kunne indledes med f7-f5.

Kun det mål, som amerikaneren Hanham (1889) associerede med dette træk, nemlig påstanden om bonden e5, gjorde at 2…d7-d6, også svarede til moderne strategiske krav. I denne sammenhæng er Philidor-forsvaret ikke nødvendigvis ugunstigt for sort, selvom sort støder på flere vanskeligheder efter 2…d7-d6 end efter 2…Sb8-c6 eller 2…Sg8-f6.

En moderne form for Philidor-forsvaret følger en helt anden filosofi, nemlig at “opgive” centrum med …exd4. Med denne afvikling opnår hvid en terrænfordel, men sorts stilling er solid, og han ligger og venter på modchancerne, der vil opstå. En typisk række af træk kan være: 3.d4 exd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 Le7 6.Le2 0-0 7.0-0 Te8 8.f4 Lf8 9.Lf3. En stor fordel ved Philidor forsvar er, at sort i træk to beslutter sig for “sin” åbning og tvinger derfor sin modstander til at acceptere hans valg af terræn. Det anbefales til spillere, der er i stand til at vente på et gunstigt tidspunkt, hvor de kan angribe deres modstander.

  • Lad os vise et eksempel med dette forsvar. Vi har valgt at vise partiet Alekhine-Marco, Stockholm 1912, hvor vi benytter os af Alekhine’s interessante analyser af dette parti.

 

Slutspilsteori

I alle slutspil med officerer mod bonde/bønder er det vigtigste spørgsmål, om der, efter at bønderne er blevet uskadeliggjort…