Lige siden skakspillets barndom har det direkte angreb på kongestillingen haft den allerstørste interesse, hvilket ikke kan forundre; thi der er intet i skakspillet, der i den grad taler til fantasien som tilfangetagelsen af den fjendtlige monark. Tidligere skelnede man i øvrigt mellem mat-sejre og berøvelses-sejre. I den sidste kategori gjaldt det om at rage mest muligt til sig, men den slags sejre blev selvfølgelig ikke sat så højt som sejre efter et matangreb.

I tidernes løb og navnlig i de sidste hundred år har man gjort en bunke erfaringer med det direkte kongeangreb. De bøger, der handler om den taktiske side af midtspillet, behandler for over 90 procents vedkommende netop dette problem. Lad os antage, at den spiller, der for første gang i historien udførte løberofret på h7, blev hyldet vidt og bredt. Vi aner imidlertid intet om, hvad spilleren hed. Hans navn er gået i glemmebogen. Vi ved derimod, at der efter dette første løberoffer på h7 er ofret tusindvis af løbere på dette felt, hvorfor skakspilleren af i dag er i stand til med bind for øjnene at bedømme, hvorvidt ofret er korrekt eller ej. Det, der engang i tidernes morgen var et genialt officersoffer, er nu blevet ren og skær teknik; men alligevel bevirker skakspillets uudtømmelige rigdom, selv når det drejer sig om et så trivielt emne som dette løberoffer, at man ofte skal tage tilsyneladende ubetydelige forskelle med i betragtning, når det gælder om at bedømme alle konsekvenser.

Udover løberofret på h7 er der flere matangreb, som hører til den moderne spillers standard-udrustning. Det er meningen at illustrere disse angreb ved hjælp af nogle eksempler. Vi har derfor valgt, at opdele det på følgende måde:

  • Angreb på den korte rokadestilling: I langt de fleste partier bliver kongen bragt i sikkerhed ved hjælp af den korte rokade, hvorfor vi i dette afsnit hovedsagelig holder os til angreb på denne rokadestilling. Stoffet er så mangfoldigt, at vi, for ikke at tabe tråden, er nødt til at have en passende inddeling:

    1. Eksplosioner på h7 (h2): Officersofret på h7 ses meget ofte, somme tider med, til andre uden held. Det drejer sig om at få øjnene op for visse tilfældigheder, som medfører små forskelle, hvoraf ofrets korrekthed afhænger.
    2. Eksplosioner på h6 (h3): Vi kommer nu til de angreb på kongefløjen, der er karakteriseret ved eksplosioner på felter på 6. (3.) række. Vi har her at gøre med felter, som normalt er et felt længere væk fra den fjendtlige konge.
    3. Den åben h-linje: Det er vel uden videre klart, at en åben tårnlinje kan spille en vigtig rolle ved et kongeangreb. De eksempler, vi i tidligere afsnit har bragt, taler i så henseende et tydeligt sprog.
    4. Det dobbelte løberoffer: Nu kommer vi til en kombination, der kun sjældent forekommer i praksis, men som alligevel hører til standard-angrebene på den korte rokadestilling. Så vidt vides forekom kombinationen først i det berømte parti Lasker-Bauer, Amsterdam 1889.

I ovenstående liste, er der links til de forskellige angrebstyper. Her viser vi partieksempler med analyser m.m.