Afsnit 4

4: Officerer mod officerer

I kampen om officerer mod hinanden uden en eneste bonde på brættet er det materielle forhold naturligvis det vigtigste. Rent positionsfaktorer er kun meget sjældent afgørende. Som tingene ser ud, kan dette kun forekomme i stillinger, der – mere eller mindre tilfældigt – muliggør den ene eller den anden taktiske gevinstfortsættelse. Med hensyn til de stillinger, hvor den ene side har en materiel fordel, skelner vi mellem to muligheder: Materiel overvægt med eller uden mat potentiale, dvs. om det overskydende materiale efter afbytningen af alle officerer hos den svagere part er nok til at fremtvinge mat mod modpartens konge alene. For eksempel, i slutspillet med tårn og løber mod tårn, har man en materiel overvægt uden mat potentiale, men i slutspillet mod to tårne ​​mod tårn har man materiel overvægt med mat potentiale. For at kunne bruge dette udtryk “mat potentiale” i tilfælde, hvor begge dele har ulige materialer, vurderer vi de eksisterende officerer efter en fælles forståelse i en let officer (springer eller løber) som følger: en dronning = 3 lette officerer, et tårn = 1½ lette officerer.

Hvis den materielle overvægt er større end en let officer, anser vi det for at være en materiel overvægt af 2 springere. Ifølge vores beregning udgør disse to officerer en materiel overvægt med mat potentiale (mere end en officer i overvægt), men på den anden side er det en materiel overvægt uden mat potentiale, da man ikke kan fremtvinge mat med to springere. Her lærer undersøgelsen os, at en sådan overvægt kan have mat potentiale, hvis der stadig er flere officerer, da den svagere part generelt ikke har mulighed for at nedsænke overskydende materiale. Vi vil derfor holde fast i vores beregning og med rette inkludere materiel overvægt af to springere i gruppen af ​​slutspil med mat potentiale.

Vores grundlæggende klassificering af officerers kamp mod hinanden, uden bønder, er nu:

  • a) Materiel ligevægt (Afsnit 4, hoved sektion 1)

  • b) Materiel overvægt med mat potentiale (Afsnit 4, hoved sektion 2)

  • c) Materiel overvægt uden mat potentiale (Afsnit 5, hoved sektion 3, 4, 5 og 6)

Slutspillene i gruppe a) ender næsten altid remis, og slutspillene i gruppe b) vindes generelt af den stærkere part.

At det vil være vores hovedopgave at påpege undtagelsestilfældene – de normale sager giver lidt materiale til undersøgelser – vi vil komme ind på undersøgelsessammensætningen i dette afsnit mere end ellers er nødvendigt. Dette gælder især slutspil, hvor en af ​​officeren langt overstiger den anden med hensyn til sårbarhed og dermed er kombinatoriske vendinger mulige, fx når dronningen kæmper mod to tårne ​​eller tre lette officerer.

Men vi vil nævne, at udtrykkene “undersøgelse” og “praktisk slutspilsproblem” divergerer langt mindre, end man generelt burde tro. Værdien af ​​en undersøgelse er i de fleste tilfælde, at den ene eller den anden slutspilsstilling er blevet udarbejdet præcist, så opgaven bliver klar efter så små ændringer. Forbindelsen mellem studiet af slutspillet og det praktiske spil er særligt godt illustreret i partiet Michell-Lilienthal, Hastings 1934/35 (Afsnit 3, V), der efter en række egentlige træk smelter sammen til en komposition af Troitzky.

De vigtigste og sværeste er slutspillene i gruppe c), da materiel overvægt uden mat potentiale kun kan komme til sin ret i forbindelse med positionsfaktorer. Tilstedeværelsen af ​​en eller flere ekstra officerer giver mulighed for enten at spille på mat eller for at tvinge yderligere materiel gevinst. I de fleste tilfælde er det nødvendigt, at kongen af ​​den svagere part er placeret ugunstigt, det vil sige at stå på randen eller i hjørnet.

I alle sådanne slutspil er mange ændringer mulige ved at tilføje materiale, så det er nødvendigt at afgrænse feltet for disse slutspil og de teoretiske slutspil generelt noget mere præcist.

Grænserne for det teoretiske slutspil:

Ved klassificeringen af ​​slutspillene (i Afsnit 1) blev det påpeget, at det er sædvanligt at tilføje følgende grupper af stillinger til slutspillene:

  • a) alle stillinger, hvor dronningen er fraværende på begge sider;

  • b) de stillinger, hvor der højst er en dronning og et tårn, løber eller springer med bønder på hver side.

I dette afsnit, men for det teoretiske slutspil generelt, ønsker vi at trække grænserne lidt tættere på følgende måde:

  • 1: den stærkere part kan højst have en dronning og et tårn (to tårne ​​eller tre lette officerer svarer til dronningen);

  • 2: den svagere part må højst have dronningen eller den tilsvarende værdi (to tårne ​​eller tre lette officerer);

  • 3: I tilfælde af materiel ligevægt må ingen af ​​de to parter have flere officerer end dronningen eller dens tilsvarende.

Vi opdeler dette hovedafsnit som følger:

Materiel overvægt med mat potentiale

I overensstemmelse med inddelingen givet i indledningen inkluderer vi disse slutspil i denne gruppe, hvor den ene side har en materiel overvægt, der er større end en let officer. Så dette kan enten være: 1½ let officer (= 1 tårn), 2 lette officerer osv. Hvis man undersøger de forskellige muligheder, synes følgende slutspillegrupper ikke at forårsage nogen vanskeligheder af nogen betydning:

  • A) Slutspil, hvor den materielle overvægt med mat potentiale kan komme til sin ret ved blot at bytte de andre brikker. Med andre ord: slutspil, som kan forenkles ved at udveksle fjendens konges matføring med dronning, tårn, 2 løber eller løber og springer (se Afsnit 1). Vi ønsker ikke at beskæftige os især med disse slutspil, men nøjes med at give et enkelt eksempel, hvor udførelsen af ​​afbytningerne er forbundet med en lille finesse (se Diagramstilling 7).

  • B) Slutspil, hvor den materielle overvægt er større end minimum 1½ let officer, f.eks. Dronning mod løber (her er der materielle overvægt mindst to lette officerer). I disse tilfælde kræver kun slutspil, hvor den stærkere part har to springere mere, særlig behandling.

Efter at have lukket de simple sager, der er anført under A) og B), kommer vi til følgende klassifikation for dette hovedafsnit:

  • 2A: Dronning mod tårn

  • 2B: To løbere og springer mod et tårn

  • 2C: To springere og løber mod tårn

  • 2D: Overvægten af ​​to springere, når der er andre lette officerer.

Forenkling gennem udveksling:

Stilling 7:

Forenkling af en finesse; hvid i trækket vinder:

Inden vi går videre til behandlingen af ​​disse slutspil, giver vi her det tidligere annoncerede eksempel på et slutspil med to tårne ​​mod et tårn, hvor afbytningen kun kan gøres mulig ved en lille kombination.

I dette eksempel, en af ​​de ældste kompositioner (den findes allerede i den tyrkiske skakbog af Firdewsi 1501), har vi den samme situation som i stilling 2.

Med den dobbelte trussel fra Th8-mat og Kxc5 er et af hvids tårne tilsyneladende tabt, og sort ville dermed opnå remis. Men der er stadig en anden måde for hvid at hævde sin fordel:

1.Tc5-h5! Th2xh5 2.Ta8-a6+ Kd6-e5 3.Ta6-a5+ Ke5-f4 4.Ta5xh5 og vinder. Et klassisk eksempel.

Bemærk, at sort stadig ville få en remis i stilling 7, hvis hans tårn var på g-linjen, f.eks. på g2.

2A: Dronning mod tårn

Med nogle få undtagelser (se diagram 8 og 9) vinder den stærkere part altid; Men pat muligheder kan spille en vigtig rolle. En af pointerne ved gevinstføringen, er, at tårnet er tvunget til at flytte væk fra sin konge. Hvis kongen derefter bliver afdækket, kan tårnet fanges hurtigt og kongen kan sættes mat. I mange tilfælde kan mat håndhæves uden at vinde et tårn, især hvis forsvareren forsigtigt undgår at udsætte sit tårn for fare.

Adskillelsen af ​​tårnet fra sin konge opnås ved træktvang. Det kan kun håndhæves, når kongen og tårnet er på eller ved siden af ​​randen. Men det er netop i denne situation, at pat mulighederne ofte opstår, og så skal dronningen og kongen ofte undgå den forførende, tilsyneladende korteste vej. At dronningen vinder mod tårnet er teoretisk sikkert, selv om det nøjagtige bevis for dette endnu ikke har været og sandsynligvis ikke kan fremlægges, da udarbejdelsen af ​​alle muligheder, men frem for alt den skriftlige del, ville kræve et separat afsnit. Den praktiske betydning af dette slutspil ville imidlertid ikke retfærdiggøre et sådant omfang.

Dette slutspil fortjener imidlertid mere opmærksomhed, end det hidtil har modtaget, fordi det på ingen måde er let at vinde, og hvis øvelse ser ud til at bevise det modsatte, skyldes det hovedsageligt, at forsvareren står over for en særlig vanskelig opgave. Hvis forsvaret faktisk udføres helt korrekt, bliver angriberen ofte konfronteret med problemer, der kræver stor dygtighed at løse ved brættet. Men angriberen har en fordel, der ikke skal undervurderes: man kan gøre noget forkert uden altid at have fuldstændig forkælet det; så må man bare prøve igen. Imidlertid må man regne med 50-træk-reglen: hvis det ikke lykkes for den stærkere part at opnå mat eller tårngevinst inden for 50 træk, kan den anden part kræve remis.

Risikoen for remis.

Vi begynder behandlingen af ​​dette slutspil med to diagramstillinger (se diagram 8 og 9), hvor risikoen for remis er fremhævet. Følgende særlige situation blev først påpeget af Domenico Lorenzo Ponziani, 1782:

Stilling 8:

(Sort i trækket fremtvinger remis gennem evig skak, pat eller dronninggevinst).

1…Tg7-h7+ 2.Kh1-g2 Th7-g7+ 3.Kg2-f3 Tg7-f7+. Den første forhindring for hvid: hvis kongen går til e-linjen, så følger 4…Te7 med remis. 4.Kf3-g4 Tf7-g7+ 5.Kg4-f5 Tg7-f7+ 6.Kf5-g6 Tf7-g7+. Den anden forhindring: 7.Kf6 besvares med 7…Tg6+! 8.Kxg6 og sort er pat. 7.Kg6-h6 Tg7-h7+! Endelig den tredje forhindring: 8.Kxh7 med pat. 8.Kh6-g6 Th7-h6+! 9.Kg6xh6 pat.

Stilling 9:

Den hvide dronning kan også stå på f1, f2, f3 eller f4; Sort i trækket holder remis.

Johann Nepomuk Berger udledte 5 andre muligheder fra Ponzianis stilling:

Hvis hvids dronning er på f1, f2, f3 eller f4, foretager sort en simpel remis gennem evig skak på h7 og g7 eller gennem en dronningegevinst med Tf7.

I diagramstillingen er der også en træktvangsmulighed, nemlig Th6+, så snart den hvide konge er på g6.

Med dronningen på f5 fungerer denne remis-variant dog ikke: Hvid marcherer med sin konge til h6, hvorefter Th7+ fejler på grund af Dxh7.

Træktvangsstillinger

Hidtil har vi set tre stillinger, hvor parten med dronningen havde fremsat stærke trusler, som forsvareren ikke længere var i stand til at afværge tilstrækkeligt. Endnu vigtigere for behandlingen af ​​de sidste stillinger med dronning mod tårn er stillinger, hvor parten med dronningen ikke truer noget, men træktvang tvinger modstanderen til at svække sin stilling. Først og fremmest det klassiske eksempel fra Francois Andre Dani Philidor.

  • Philidor’s træktvangs-stilling, hvoraf 8 spejl-billedstillinger er mulige, to i hvert hjørne: Sort i trækket kan kun udsætte beslutningen (mat eller tårntab) i maksimalt fem træk: Med dette har vi fulgt alle de træk, der er tilgængelige for sort i nedenstående eksempel.

[Event "Philidors træktvangs-stilling"] [Site "Studie af Philidor"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Philidor, Francois Andre Dani"] [Black "Philidor, Francois Andre Dani"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "1k6/1r6/2K5/Q7/8/8/8/8 b - - 0 1"] [PlyCount "8"] [SourceVersionDate "2021.08.26"] {[#] (Philidors træktvangs-stilling, hvoraf 8 spejl-billedstillinger er mulige, to i hvert hjørne). Hidtil har vi set tre stillinger, hvor parten med dronningen havde fremsat stærke trusler, som forsvareren ikke længere var i stand til at afværge tilstrækkeligt. Endnu vigtigere for behandlingen af ​​de sidste stillinger med dronning mod tårn er stillinger, hvor parten med dronningen ikke truer noget, men træktvang tvinger modstanderen til at svække sin stilling. Først og fremmest det klassiske eksempel fra Francois Andre Dani Philidor. Sort i trækket kan kun udsætte beslutningen (mat eller tårntab) i maksimalt fem træk:} 1... Kc8 (1... Ra7 2. Qd8#) (1... Re7 2. Qd8+ Ka7 3. Qxe7+ Ka6 4. Qa3#) (1... Rf7 2. Qe5+ Ka7 3. Qe3+ Ka8 4. Qe8+ Ka7 5. Qxf7+ Ka6 6. Qa2#) (1... Rg7 2. Qe5+ Ka7 3. Qxg7+ Ka6 4. Qa1#) (1... Rh7 2. Qe5+ Ka8 3. Qa1+ Kb8 4. Qb1+ Ka7 5. Qxh7+ Ka6 6. Kc5 Ka5 7. Qa7#) (1... Rb3 2. Qd8+ Ka7 3. Qd4+ Kb8 4. Qf4+ Ka7 5. Qa4+ Kb8 6. Qxb3+ Ka7 7. Qb7#) (1... Rb2 2. Qe5+ Ka7 3. Qxb2 Ka6 4. Qa1#) (1... Rb1 2. Qd8+ Ka7 3. Qd4+ Ka8 4. Qh8+ Ka7 5. Qh7+ Kb8 6. Qxb1+ Kc8 7. Qh7 Kb8 8. Qb7#) 2. Qa6 Kd8 3. Qxb7 Ke8 4. Qg7 Kd8 5. Qf8# {Med dette har vi fulgt alle de træk, der er tilgængelige for sort i ovenstående diagramstilling.} 1-0 [Event "Philidors træktvangs-stilling,"] [Site "Studie af Philidor"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Philidor, Francois Andre Dani"] [Black "Philidor, Francois Andre Dani"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "1k6/1r6/2K5/Q7/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "5"] [SourceVersionDate "2021.08.26"] {[#] Hidtil har vi set tre stillinger, hvor parten med dronningen havde fremsat stærke trusler, som forsvareren ikke længere var i stand til at afværge tilstrækkeligt. Endnu vigtigere for behandlingen af ​​de sidste stillinger med dronning mod tårn er stillinger, hvor parten med dronningen ikke truer noget, men træktvang tvinger modstanderen til at svække sin stilling. Først og fremmest det klassiske eksempel fra Francois Andre Dani Philidor. Hvis det imidlertid er hvid i trækket, skal han forsøge at tabe et tempo for at nå diagramstillingen med sort i trækket:} 1. Qe5+ (1. Qa6 { er svag på grund af} Rc7+ 2. Kd6 ({Ikke} 2. Kb6 $2 {da det besvares med} Rc6+ $1 {og efter} 3. Kxc6 {er sort pat.}) 2... Rd7+ $1 3. Ke6 ({Ikke} 3. Kxd7 $2 { da sort så er pat.}) ({Heller ikke} 3. Kc6 $2 Rd6+ $1 4. Kxd6 {og sort er pat. }) 3... Rc7 {og hvid har mistet en masse tempi.}) ({Hvid kan også vinde med} 1. Qd5 Ka8 2. Qa2+ Kb8 3. Qa5 Rb1 4. Qc7+ Ka8 5. Qh7 Rb4 6. Qd3 Ka7 7. Qa3+ Ra4 8. Qxa4+ Kb8 9. Qb3+ Ka7 10. Qb7#) 1... Ka7 ({Det er det samme på} 1... Ka8 { hvid har to vindende fortsættelser.} {(1)} 2. Qa1+ ({(2)} 2. Qh8+ Ka7 3. Qd8 { og nu er en spejl-billedstilling af diagramstillingen nået med sort i trækket.}) 2... Kb8 (2... Ra7 3. Qh8#) 3. Qa5 {og hvid har nu fået fremtvunget stillingen med sort i trækket.}) 2. Qa1+ Kb8 3. Qa5 {Hvid har nået sit mål, sort er nu i trækket, og hvid vinder i 5 træk, som vi allerede har angivet i det forrige eksempel.} 1-0 [Event "Træktvang midt på randen,"] [Site "Studie af Philidor"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Philidor, Francois Andre Dani"] [Black "Philidor, Francois Andre Dani"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "3rk3/6Q1/2K5/8/8/8/8/8 b - - 0 1"] [PlyCount "8"] [SourceVersionDate "2021.08.27"] {[#] Træktvang i midten af randen. Sort der er i træktvang, er i trækket. Denne stilling har en vis lighed med forrige eksempel. Men her har hvid ingen direkte trussel til sin rådighed. Men sort der er i træktvang, gør det. Hvert træk fra sort fører hurtigt til et tab:} 1... Rc8+ (1... Rb8 2. Qg8+ Ke7 3. Qxb8 Kf6 4. Kd5 Kf5 5. Qe5+ Kg4 6. Ke4 Kh3 7. Qg5 Kh2 8. Kf3 Kh1 9. Qg2# ) (1... Ra8 2. Qg8+) (1... Rd2 2. Qg8+ Ke7 3. Qg5+ Ke6 4. Qxd2 Ke5 5. Qe3+ Kf5 6. Kd5 Kf6 7. Qf4+ Ke7 8. Qf3 Kd7 9. Qf7+ Kd8 10. Kc6 Kc8 11. Qg8#) (1... Rd1 2. Qe5+ Kf8 3. Qf4+ Ke7 4. Qe3+ Kd8 5. Qg5+ Kc8 ({Hvis} 5... Ke8 {bliver besvaret med} 6. Qh5+ $18 {og tårnet går tabt.}) 6. Qg4+ (6. Qg8+ Rd8 7. Qe6+ Kb8 8. Qb3+ Ka7 9. Qb7#) 6... Kd8 7. Qxd1+ Ke7 8. Qf3 Ke6 9. Qf4 Ke7 10. Qf5 Ke8 11. Kd6 Kd8 12. Qd7#) 2. Kd6 Rd8+ 3. Ke6 Rd6+ 4. Kxd6 Kd8 5. Qh8# {I diagramstillingen med hvid i trækket udnytter, at sort er i træktvang. Hvid vinder således: 1.Dg8+ Ke7 2.Dg5+ Ke8 3.Dg7! og vinder.} 1-0

Nye træktvangsstillinger

Vi kan flytte stillingen i det forrige eksempel til venstre efter ønske og derefter få tilsvarende nye tvungne træktvangsstillinger, hvis behandling er identisk på mange punkter, men på ingen måde er parallel. Endelig, for at lette vores afhandling, navngiver vi stillingerne som følger:

Hvis kongerne er på f-linjen, taler vi om f-stillingen, hvis den hvide dronning er til venstre, så bliver den til venstre f-stilling, men hvis dronningen er til højre, er det den højre f-stilling. Det er imidlertid udtrykkeligt forstået, at det sorte tårn er til højre. Forrige eksempel er derfor en venstre g-stilling, og ovenstående stilling en højre f-stilling. Hvis tårnet derimod er til venstre, skal vi se på stillingen som et spejlbillede.

F.eks. Hvid: Ke5, Dc8 – Sort: Ke7, Td7. Spejlbilledet af dette er: Hvid: Kd5, Df8 – Sort: Kd7, Te7. Så her har vi spejlbilledet af den rigtige d-stilling. Vi kan nu foretage følgende generelle observationer om disse typer stillinger:

  • 1) Venstre-stillinger med hvid i trækket kan skifte til højre-stillinger med sort i trækket (undtagelse: venstre g-stillinger).

  • 2) Omvendt kan stillinger til højre med hvid i trækket skifte til stillinger til venstre med sort i trækket (undtagelse: højre b- og højre a-stillinger).

  • 3) Venstre-stillinger med hvid i trækket er ud over overførslen til den tilsvarende højre stilling også – og ofte endnu lettere – at vinde på en uafhængig måde.

  • 4) Venstre-stillinger med sort i trækket opnås på en helt systematisk måde (sammenlign gentagelsesmetoden diskuteret nedenfor i eksempler på grundlag af venstre c-stilling).

  • 5) Højre-stillinger med hvid i trækket er lettest at vinde ved at overføre til den tilsvarende venstre stilling.

  • 6) Højre-stillinger med sort i trækket skaber ofte nye vanskeligheder. Den højre e-stilling er den sværeste, hvilket kan ses i nogle af de nedenstående eksempler.

Det er uden for dette afsnits omfang at behandle alle disse stillinger separat. Vi vil her være tilfredse med en grundig bearbejdning af den højre c-stilling, mens den venstre c-stilling og den højre e-stilling, som vi allerede har nævnt, kommer senere.

Kryds en tårnlinje.

Hvis tårnpartiet forsøger at blokere fjendens konges vej ved at trække tårnet frem og tilbage på en lodret eller vandret linje, kan der opstå meget irriterende problemer for angriberen. At overvinde en tårnbarriere; Kongen og dronningen blokerer derefter alle felter i 5. række og driver dermed tårnet ud. Det sorte tårn forhindrer den hvide konge i at fortsætte, men dette er nødvendigt for at tvinge matter, for dronningen kan ikke opnå dette alene. Et meget vanskeligt problem, som ikke desto mindre kan løses systematisk, selvom det også medfører mange praktiske vanskeligheder, hvorfor vi ikke kan være tilfredse med en skematisk behandling.

Gentagelsesmetoden

Det er ikke ualmindeligt, at gevinstføringen får en vis regelmæssighed gennem forekomsten af ​​analoge stillinger, hvilket skyldes, at den ellers konstante stilling kun forskydes af en eller flere linjer eller rækker. En sådan gentagelse betyder generelt en betydelig forenkling af vores undersøgelser, da et stort antal varianter ikke skal analyseres igen og igen. Nedenfor er et eksempel:

[Event "Den rigtige c-stilling"] [Site "Analyser af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "4Q3/2kr4/8/2K5/8/8/8/8 b - - 0 1"] [PlyCount "28"] [SourceVersionDate "2021.08.30"] {[#] Den rigtige c-stilling: Sort i trækket; tårnet skal flytte sig, og derefter, i mange varianter, bringer skak med et samtidigt tårnangreb afgørelsen; i andre varianter den hvide konges handling på sjette række. Lad os nu systematisk undersøge de forskellige muligheder:} 1... Rd1 {Sort har andre kongetræk til sin rådighed, som vi vil kigge nærmere på:} ({1):} 1... Rd8 {vil blive besvaret med} 2. Qc6+ Kb8 3. Kb6 {Sort er i træktvang, og kan kun flytte med tårnet.} Rd6 4. Qxd6+ {Tårnet er nu tabt, så resten er kun et spørgsmål om teknik.} Ka8 5. Qf8# $18) ({2): På} 1... Rh7 {følger} 2. Qc6+ Kb8 ({eller} 2... Kd8 3. Qa8+ Kd7 4. Qb7+ Ke6 {og efter} 5. Qxh7 $18 { tabes tårnet.}) 3. Kb6 Re7 4. Qd6+ Kc8 {og efter} 5. Qxe7 {går tårnet tabt.} Kb8 6. Qf8# $18) ({3):} 1... Rd3 {hjælper heller ikke sort, da hvid efter} 2. Qe5+ Kd8 3. Kc6 $1 Rd1 ({eller} 3... Rh3 4. Qd6+ Ke8 5. Qe6+ Kf8 {og efter} 6. Qxh3 {er det sorte tårn tabt.} Kf7 7. Qh6 $18 {og vinder.}) 4. Qg5+ Ke8 5. Qh5+ Ke7 {vinder det sorte tårn efter} 6. Qxd1 Kf6 7. Qd5 Kg6 8. Kd6 Kf6 9. Qh5 Kg7 10. Ke6 Kg8 11. Kf6 Kf8 12. Qf7# $18 {og sort er mat.}) ({4):} 1... Rd2 {vil blive besvaret med} 2. Qe5+ Kc8 {Igen er der andre kongetræk til sorts rådighed, men ingen af dem hjælper:} ({1:) På} 2... Kb7 {følger} 3. Qe4+ Kc8 4. Kc6 Kd8 5. Qh4+ Ke8 6. Qe1+ {og det sorte tårn går tabt.} Re2 7. Qxe2+ $18 {og hvid vinder.}) ({2:) Hvis} 2... Kd7 {vil det blive besvaret med} 3. Qf5+ Ke8 4. Kc6 Rd8 5. Kc7 Rd2 6. Qe6+ Kf8 7. Qh6+ {og det sorte tårn er tabt. } Ke7 8. Qxd2 $18 {og hvid vinder.}) 3. Kc6 $1 ({Eller} 3. Kb6 Rd6+ $1 4. Kc5 Rd1 5. Qf4 Rg1 6. Qe3 Rg7 7. Qe8+ Kb7 8. Qe4+ Kc8 9. Qa8+ Kd7 10. Qb7+ Ke6 11. Qxg7 $18 {og hvid vinder.}) 3... Rc2+ 4. Kb6 Kd8 {og efter} 5. Qg5+ Kc8 6. Qf5+ {går det sorte tårn tabt.} Kd8 7. Qxc2 Kd7 8. Qg6 Ke7 9. Kc6 Kf8 10. Qh7 Ke8 11. Qg7 Kd8 12. Qf8# $18) 2. Qe5+ Kb7 {Igen har sort andre kongetræk til rådighed, men de hjælper dog ikke, hvilket nedenstående varianter tydeligt viser:} ({Hvis} 2... Kd7 {bliver besvaret med} 3. Qf5+ Kd8 ({På} 3... Ke7 4. Qe4+ Kd8 5. Qh4+ {er det blot en forlængelse med et træk;}) ({Hvis} 3... Kc7 4. Qf4+ {er det på den anden side en forkortelse med et træk.}) 4. Qg5+ Kc7 5. Qf4+ Kd8 6. Kc6 Ke7 7. Qe3+ Kd8 8. Qg5+ Ke8 9. Qh5+ Ke7 {og efter} 10. Qxd1 $18 {går tårnet tabt, det samme gør partiet.}) ({Eller} 2... Kc8 3. Qf5+ Kd8 ({Hvis} 3... Kc7 {så følger} 4. Qf4+ Kd8 5. Kc6 Ke7 6. Qe3+ Kd8 7. Qg5+ Ke8 8. Qh5+ Ke7 {og efter} 9. Qxd1 $18 {taber sort tårnet.}) ({På} 3... Kb7 { følger} 4. Qf3+ Kc8 {og efter} 5. Qxd1 $18 {går det sorte tårn tabt.}) 4. Qg5+ Kc7 5. Qf4+ Kd8 6. Kc6 Ke7 7. Qe3+ Kd8 8. Qg5+ Ke8 9. Qh5+ {og tårnet er tabt.} Ke7 10. Qxd1 $18 {og hvid vinder.}) ({På} 2... Kd8 {følger} 3. Kc6 Rc1+ ({Eller} 3... Rf1 4. Kd6 Rd1+ 5. Ke6 Kc8 6. Qc3+ Kd8 7. Qb3 Re1+ 8. Kd6 Kc8 9. Qc3+ {med denne skak går det sorte tårn tabt.} Kb7 10. Qxe1 $18 { og vinder.}) 4. Kd6 Rd1+ 5. Ke6 Rb1 6. Qh8+ Kc7 7. Qh7+ {og tårnet går tabt.} Kb6 8. Qxb1+ $18 {og hvid vinder.}) 3. Qe4+ Kc7 4. Qf4+ Kd8 5. Kc6 Ke8 6. Qe4+ Kd8 7. Qh4+ Ke8 8. Qh5+ Ke7 9. Qxd1 Kf6 10. Qd5 Kg6 11. Kd6 Kf6 12. Qh5 Kg7 13. Ke6 Kg8 14. Kf6 Kf8 15. Qf7# 1-0 [Event "At overvinde en tårnbarriere"] [Site "?"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "8/8/3k4/r7/3KQ3/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "47"] [SourceVersionDate "2021.08.31"] {[#] At overvinde en tårnbarriere; Kongen og dronningen blokerer derefter alle felter i 5. række og driver dermed tårnet væk. Det sorte tårn forhindrer den hvide konge i at fortsætte, men dette er nødvendigt for at tvinge matter, for dronningen kan ikke opnå dette alene. Et meget vanskeligt problem, som ikke desto mindre kan løses systematisk, selvom det også medfører mange praktiske vanskeligheder, hvorfor vi ikke kan være tilfredse med en skematisk behandling. Vi starter med:} 1. Qg6+ {Nu skal den sorte konge disponere over den 7. række. Så længe dronningen forbliver på 6. række, kan tårnet på 5. række ikke længere dækkes. Fjernelsen af ​​tårnet opnås på en sådan måde, at den hvide konge dækker tre felter og dronningen dækker fem felter i denne række (nemlig tre direkte og to indirekte).} {(1:)} Kd7 {Vi er nødt til at opdele vores undersøgelser i to varianter, nemlig 1...Kd7 (1) og 1...Ke7 (2).} ({(2:)} 1... Ke7 {Denne fortsættelse, som hurtigt fører til spejlbilledet af den variant, der behandles under (1), indeholder en lærerig vending, der er værd at overveje.} 2. Qc6 Rf5 {Der truede 3.Dc7+. Mindre godt er 2...Tg5 3.Ke4, da sort kommer i træktvang. Desuden fører 2...Th5 3.Ke4 Tg5 til den samme stilling som i tekstvarianten.} 3. Ke4 Rg5 (3... Rf6 {kan også spilles, men efter} 4. Qc5+ Ke6 5. Qd5+ Ke7 6. Ke5 {er problemet med 5. række også løst.}) 4. Qc7+ { Nu er der skabt et eksakt spejlbillede, og det fortsætter nøjagtigt som forklaret under (1).}) 2. Qf6 Rb5 $1 {Den sorte konge skal forsøge at gøre sig gældende på en af ​​de midterste felter, for den hvide dronning kan maksimalt dække 4 felter i 5. række. I denne stilling e5, f5, g5 direkte og h5 indirekte (på grund af Df7+). Vi har allerede vist ovenfor, at efter 2... Kc7? kan hvid hurtigt fjerne den sorte tårnbarriere.} ({Det hele lyder simpelt nok, og hvis vi nu tilføjer følgende variant til forklaring:} 2... Kc7 3. Qe6 Rb5 4. Kc4 Ra5 5. Kb4 Ra7 6. Kb5 Rb7+ 7. Ka6 Rb8 8. Qe5+ Kc8 9. Qf4 Ra8+ 10. Kb6 Kd7 11. Qd4+ Ke6 12. Qe4+ Kd6 13. Qxa8 $18 {osv., skulle man næsten tro, at dette spørgsmål kan betragtes som lukket. Men sort kan forsvare sig bedre, hvilket gør hvids arbejde meget vanskeligere.}) 3. Qf7+ ({ Hvid opnår intet med} 3. Kc4 Ra5 4. Kb4 Rd5 $18 {dog er der mat i 22 træk.}) 3... Kd6 {Det bedste svar.} ({Eller} 3... Kc6 4. Qe6+ Kc7 {og hvid har afvist den sorte konge fra midten, hvorefter afvisningen af ​​tårnet ikke længere er vanskelig efter} 5. Kc4 {der kunne følge:} Rb6 6. Qe7+ Kc6 7. Qe8+ Kc7 8. Kc5 Ra6 9. Qe7+ Kb8 10. Qd7 Ra7 11. Qd8+ Kb7 12. Kb5 Ra1 13. Qd5+ Kc8 14. Kb6 Rb1+ 15. Kc6 Rc1+ 16. Kd6 Ra1 17. Qg8+ Kb7 18. Qg7+ {og tårnet går nu tabt.}) ({Efter} 3... Kd8 4. Kc4 Ra5 5. Kb4 Re5 {holder længere end 5... Ta6.} 6. Kc4 {det går hurtigere med teksttrækket end med f.eks. 6.Df6+} Re2 7. Qf4 Ke8 8. Kd5 Re7 9. Qg4 Kf8 10. Kd6 Rg7 11. Qf4+ Rf7 12. Qh4 Rg7 13. Ke6 Rg6+ 14. Kf5 Rg7 15. Qh8+ Kf7 16. Qd8 Rg1 17. Qc7+ Ke8 18. Qb8+ Kd7 19. Qa7+ $18 {og tårnet falder.}) 4. Qf8+ Kd7 ({Eller} 4... Kc6 5. Qe8+ Kb6 6. Kc4 Ra5 ({eller} 6... Rc5+ 7. Kb4 Rc7 8. Qe5 Kc6 9. Qe6+ Kb7 10. Kb5 Kb8 11. Qg8+ Rc8 12. Qf7 Rc7 13. Qf3 Ka7 14. Qe4 Rf7 15. Qd4+ Kb8 16. Qd6+ Ka7 17. Kc6 Rb7 18. Qd8 Rh7 19. Qb6+ Ka8 20. Qb1 Re7 21. Qf5 Kb8 22. Qf8+ $18 {og problemet er i hvert fald løst, nu hvor tårnet går tabt.}) 7. Qd8+ Ka6 8. Qb8 {og sort er nu i træktvang, og kan kun trække med tårnet. F.eks.:} Rh5 9. Qe8 Ra5 10. Kb4 Rg5 11. Qa8+ Kb6 12. Qd8+ $18 {og tårnet er tabt.}) (4... Kc7 5. Qe7+ Kb6 6. Kc4 {Vi vil også gerne bemærke, at i disse varianter taber} Rh5 {hurtigt efter} 7. Qf6+ Ka5 8. Qf7 Rh4+ 9. Kc5 Ka6 10. Qf6+ $18 {og tårnet er tabt.}) 5. Qf6 $1 {Nu er den samme stilling opstået, som vi havde for et par træk siden, men med sort i trækket. Sort er i træktvang, hvilket får ubehagelige konsekvenser for sort.} Ra5 6. Kc4 Kc7 {Sort må nu vige.} 7. Qe6 {og hvid har nået sit mål, fordi det sorte tårn ikke længere kan gøre sig gældende på 5. række. Det skal dog bemærkes, at den kamp, ​​der vises her, sætter sort i en forholdsvis langt mere ugunstig stilling, end hvis han havde opgivet 5. række tidligere. Med det bedste sorte forsvar ville gevinstfortsættelsen kunne fortsætte således:} Ra2 8. Qe5+ Kc6 9. Kb4 Ra7 10. Qc3+ Kb6 11. Qd4+ Kb7 12. Kb5 Kb8 13. Kb6 Rb7+ 14. Ka6 Kc8 15. Qh8+ Kc7 16. Qg7+ {Så falder tårnet.} Kd6 17. Kxb7 Kc5 18. Qe5+ Kc4 19. Qe3 Kd5 20. Kb6 Kc4 21. Kc6 Kb4 22. Qd3 Ka4 23. Kc5 Ka5 24. Qb5# 1-0 [Event "Gentagelsesmetoden"] [Site "Analyse af Max Euwe"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "Q7/2kr4/8/2K5/8/8/8/8 b - - 0 1"] [PlyCount "40"] [SourceVersionDate "2021.08.31"] {[#]} 1... Re7 {Andre muligheder:} ({1)} 1... Rd8 2. Qa7+ Kc8 3. Kc6 Rd6+ 4. Kxd6 Kd8 5. Qb8#) ({2)} 1... Rd3 2. Qc6+ Kd8 3. Qf6+ Kc7 4. Qe5+ Kd8 5. Kc6 Rd1 6. Qg5+ Ke8 7. Qh5+ Ke7 8. Qxd1 $18) ({3)} 1... Rd1 2. Qc6+ Kb8 3. Qe8+ Kc7 ( 3... Kb7 4. Qe4+ Kc7 5. Qf4+ Kd8 6. Kc6 Ke7 7. Qe3+ Kd8 8. Qf3) 4. Qe5+ Kc8 5. Qf5+ Kd8 6. Kc6 $1 Rc1+ 7. Kb6 Re1 8. Qg5+ Ke8 9. Kc7 Kf7 10. Qd5+ Kf6 11. Qd4+ Kg6 12. Qd3+ Kf7 13. Qb3+ Ke8 14. Kd6 Kf8 15. Qf3+ Ke8 16. Qg3 Rd1+ 17. Ke6 Kf8 18. Qf3+ $18) 2. Qa7+ Kd8 3. Qb8+ Kd7 4. Kd5 {Venstre d-stilling med sort i trækket. Så hvid gentog hele stillingen en linje til højre.} Rf7 {Da den hvide dronning har fået plads på venstre side af brættet, er det blevet meget lettere at tilbagevise de resterende tårntræk, f.eks.} ({På} 4... Re1 {følger} 5. Qb5+ Kc8 6. Qc4+ Kd7 7. Qa4+ Kc8 8. Kd6 Kb7 9. Qb4+ $18 {og det sorte tårn går tabt.}) (4... Re2 {vil blive besvaret med} 5. Qb5+ Ke7 6. Qxe2+ {og hvid vinder.}) ({Og} 4... Re3 {efter} 5. Qa7+ {går tårnet tabt, og hvid vinder.}) 5. Qb7+ Ke8 6. Qc8+ Ke7 7. Ke5 {Endnu en linje til højre.} Rg7 8. Qc7+ Kf8 9. Qd8+ Kf7 10. Kf5 {Og hermed er vi kommet til et velkendt område. Denne gevinst er et klart bevis på vores påstand ovenfor, om at alle venstre stillinger med sort i trækket kan vindes på en systematisk måde. Hvid sætter sort mat på følgende måde:} Rg1 11. Qc7+ Ke8 12. Qb8+ Kd7 13. Qa7+ Kc6 14. Qxg1 Kd5 15. Qf2 Kc4 16. Ke4 Kb4 17. Kd4 Kb5 18. Kd5 Ka4 19. Kc4 Ka3 20. Qe2 Ka4 21. Qa2# 1-0
  • Stillinger der er sværere at håndtere. Hvis vi opretter en helt vilkårlig dronning stilling mod tårn, fx Hvid: Kd1, Df3 – Sort: Kc5, Te5, er det ikke svært at bevise sejren, men det er et så omfattende værk, at man næsten kunne fylde et helt afsnit med det.

Initiativet – Kongens sikkerhed

Hvad forstås der egentlig ved initiativet i et skakparti? For at afklare dette må vi sammenligne initiativet med angreb. Et angreb har et…