Afsnit 5

5: Officerer mod officerer 2

Efter at vi har behandlet “Materiel ligevægt” og “Materiel overvægt med mat-potentiale” i Afsnit 4, er her slutspillene, der er kendetegnet ved den materielle overvægt uden mat-potentiale.

Frem for alt vil vi gerne minde om vores “konverteringsrater” for at kunne skelne sagerne med mat-potentiale fra dem uden mat-potentiale. Grundlaget for denne omdannelse er: Dronning = to tårne ​​= tre lette officerer, hvorfra det uden videre kan konkluderes, at tårnet er halvanden let officer værd.

Vi betragter nu den materielle overvægt uden mat-potentiale som en materiel overvægtig på højst en let officer, så vi kun får to muligheder:

  • a) den materielle overvægt består af en let officer eller svarende hertil;

  • b) den materielle overvægt består af en halv let officer (dvs. kvaliteten).

I a) er det vigtigt at afgøre, om den stærkere part har en ekstra let officer (direkte overvægt) eller har materiale af større værdi (indirekte overvægtig). Det er også vigtigt, om den materielle overvægt består af en løber eller en springer.

I slutspillene b) er den materielle overvægt bestemt en indirekte, men også her skal vi overveje forskellige værdirelationer, nemlig forskellen mellem tårn og løber eller springer og forskellen mellem to lette officerer og tårn. I begge tilfælde er den materielle overvægt en halv officer, så vi holder os til udtrykket “kvalitet”. Vi minder ligeledes også om den forklaring, vi gav i indledningen til Afsnit 4 om udtrykket “teoretisk slutspil”. Dette koncept er, at den stærkere part ikke skal have mere materiale end dronningen (eller dens tilsvarende) plus tårn. Ved at trække en sådan grænse er vores undersøgelse begrænset til de sager, der er genstand for en mere præcis analyse.

På grundlag af ovenstående forklaringer kommer vi til følgende klassifikation for dette afsnit:

6: Kvalitetens overvægt

Som nævnt i indledningen til dette afsnit kan flere ejerskaber af kvalitet have forskellige former. Der er i det væsentlige fire “hoved” muligheder, så det er de muligheder, hvor en udveksling er udelukket på grund af tilstedeværelsen af ​​de samme officerer, og hver ændring i antallet af deltagende officerer må nødvendigvis resultere i en ændring i magtbalancen. Disse sager er:

  • 1) et tårn mod en let officer;

  • 2) to lette officerer mod et tårn;

  • 3) dronningen mod et tårn og en let officer;

  • 4) et tårn og to lette officerer mod dronningen.

Ved at tilføje materiale af samme værdi til hver side, det vil sige skabe muligheder for udveksling, kan vi udvide disse “vigtigste” sager efter behag. Af disse kombinerede muligheder vil vi dog kun behandle dem, hvor forsvareren højst har det materiale, der er en dronning værd. Så med dette får vi:

  • 1) et tårn og en let officer mod to lette officerer;

  • 2) to tårne ​​mod et tårn og en let officer;

  • 3) et tårn og to lette officerer mod tre lette officerer;

  • 4) et tårn og to lette officerer mod to tårne.

Da den lette officer med disse forskellige muligheder både kan være en løber og en springer, får vi igen en hel række variationer som en afledning. Inden vi begynder at håndtere disse slutspil, så lad os tage et generelt kig på dem. I slutspillet uden bønder er kvalitet normalt ikke afgørende. Der er selvfølgelig undtagelser, men antallet af disse undtagelser er ikke det samme i alle tilfælde. Det er af stor betydning, om kun den ene side har en tung officer, eller om en tung officer er tilgængelig på begge sider.

Følgende oversigt viser os, hvilken indflydelse tilstedeværelsen af ​​tunge officerer har på vurderingen af ​​chancerne:

  • 1) det mest fordelagtige for den stærkere part er slutspil, hvor modstanderen ikke har en tung officer (f.eks. tårn mod springer),

  • 2) hvis begge sider har en tung officer, er chancerne for at vinde meget lave for den stærkere (f.eks. dronning mod tårn og løber),

  • 3) hvis kun den svagere side har en tung officer, har den stærkere slet ingen chance for at vinde (f.eks. løber og springer mod tårn).

Under alle omstændigheder er gevinstmuligheder altid blandt undtagelserne. Når vi behandler disse slutspil, bemærker vi forskellen mellem “hoved”-sager og kombinerede “hovedsager” og kommer således til følgende opdeling:

Vi nævner også, at i slutspillene i dette hovedafsnit kan den materielt svagere side (som derfor er en mindre kvalitet) vinde i særlige tilfælde. Vi vil dog ikke gå nærmere ind på disse teoretiske gevinstmuligheder.

6B: Kvalitetens overvægt: vigtigste kombinerede sager

Vi behandler disse slutspil i en anden rækkefølge end 6A og diskuterer først de tilfælde, hvor der er mest materiale involveret. Vi starter med:

6B: Tårn og to løbere mod to tårne: eller  6B: Tårn, løber og springer mod to tårne:

Det er remisslutspil. Bemærk, at forsvarerens job er meget lettere, når der er to tårne ​​i stedet for dronningen. Der er ikke kun den store mulighed for at bytte det angribende tårn, men man har også den konstante mulighed for at komme til slutspillet tårn og løber eller springer mod tårn ved at ofre kvalitet (tårn mod løber eller tårn mod springer). Til anvendelse af dette middel skal det rigtige tidspunkt imidlertid vælges; så vent ikke til forsvarerens konge er blevet henvist til randen!

6B: Tårn og to springere mod to tårne:

Remis ved “jagtstrategi” på angriberens tårn, hvor vi mener tårnet for den stærkere part.

6B: Tårn og to løbere mod to løbere og to springere: eller 6B: Tårn, løber og springer mod to løbere og springere: eller 6B: Tårn og to springere mod to løbere og springere:

Vi må også betragte disse tre muligheder som remis. Forsvarerens job er naturligvis lettest mod to springere. Udvekslingen af ​​en let officer fører til en anden gruppe af vores kombinerede hovedsager, mens udvekslingen af ​​to lette officerer fører til det allerede diskuterede slutspil om tårn mod løber eller springer.

6B: Tårn og to løbere mod to springere og løbere: eller 6B: Tårn, løber og springer mod to springere og løbere: (løbere af samme eller anden farve) eller 6B: Tårn og to springere mod to springere og løbere:

Af disse tre muligheder er den første den farligste for forsvareren, da to løbere mod to springere altid er et skarpt våben. Det er svært at forhindre tårnet og dets to løbere i at virke på afstand. Hvis for eksempel de forsvarende brikker er samlet i zonen på hjørnefeltet h8, mens tårnet er på a7, og de angribende løbere arbejder fra området omkring a1, kan situationen for forsvareren blive kritisk. Men når forsvarerens brikker, især springerne, er i centrum, er de brikker, der virker på afstand, ikke længere overlegne. Generelt ligger faren for forsvareren i, at springerne konstant er udsat for trældom og trusler om udveksling, hvorved angriberen kan bestemme hændelsesforløbet uforstyrret med hensyn til en mulig overgang til andre slutspil i denne gruppe. Alt i alt har angriberen en god chance for at vinde med to løbere, men kun meget lave gevinstchancer i de andre tilfælde.

6B: To tårne ​​mod tårn og løber:

Bortset fra tilfældige taktiske muligheder, som ikke skal betragtes som karakteristiske, må dette slutspil altid være remis. Hvis forsvaret er godt, har den stærkere part ingen chance for at opstille sig på en sådan måde, at tårnet vinder mod løber.

6B: To tårne ​​mod tårn og springer:

Dette er også et remisslutspil. J. Berger giver et exceptionelt tilfælde i sit slutspilsværk, hvor kvaliteten er afgørende. Vi ville ikke gå ind på denne undersøgelse, komponeret i 1889, hvis forfatterens løsning efter 50 år af den russiske N. Kopajew ikke blev modbevist og erstattet af en ny løsning. Kopajews analyse optrådte i det russiske skakblad “64” og senere også i det hollandske ugeblad “De Schaakwereld”. Vi følger her med de vigtigste detaljer i denne analyse. Hvid vinder: et eksempel fra Berger, 1889, forbedret af N. Kopajew 1939. De sorte brikker er i en meget dårlig position, og Bergers løsning er, at Sb6 er bundet af de to hvide tårne, hvilket enten fører til tab af materiale eller mat. Forfatterens løsning er:

[Event "Materiale tab eller mat"] [Site "- Studie af Berger/Kopajew"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Berger, Johann Nepomuk"] [Black "Berger, Johann Nepomuk"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "2k5/8/rn6/6R1/7R/1K6/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "43"] {[#] J. Berger giver et exceptionelt tilfælde i sit slutspilsværk, hvor kvaliteten er afgørende. Vi ville ikke gå ind på denne undersøgelse, komponeret i 1889, hvis forfatterens løsning efter 50 år af den russiske N. Kopajew ikke blev modbevist og erstattet af en ny løsning. Kopajews analyse optrådte i det russiske skakblad "64" og senere også i det hollandske ugeblad "De Schaakwereld". Vi følger her med de vigtigste detaljer i denne analyse. Hvid vinder: et eksempel fra Berger, 1889, forbedret af N. Kopajew 1939. De sorte brikker er i en meget dårlig position, og Bergers løsning er, at Sb6 er bundet af de to hvide tårne, hvilket enten fører til tab af materiale eller mat. Kopajews løsning er: Ifølge Kopajew er den korrekte måde at vinde på, at hvid tvinger udveksling af tårne ​​med en samtidig overgang til Al-Adli-stillingen (se tårn mod springer). Så} 1. Rc5+ $1 ({ Her følger Bergers løsning:} 1. Rh6 $2 Ra1 2. Kb2 Ra6 $2 ({Kopajew viste imidlertid, at denne løsning mislykkes som følger: 1.Th6? Ta1 2.Kb2} 2... Ra5 $1 {(i stedet for Bergers 2...Ta6?) og sort har remis.} 3. Rh8+ Kb7 4. Rxa5 Nc4+ 5. Kc3 Nxa5 6. Rh6 Nc6 7. Rf6 Kb6 $11) 3. Rg8+ Kc7 4. Rg7+ Kb8 5. Kb1 $1 { og sort er nu i træktvang, og vil derfor tabe materiale eller blive sat mat.}) 1... Kd7 ({2)} 1... Kd8 2. Rc6 Nd7 3. Rh8+ Ke7 4. Rh7+ Kd8 5. Rxd7+ Kxd7 6. Rxa6 {og hvid vinder.}) ({3)} 1... Kb7 2. Rh7+ Kb8 3. Rc6 Nd7 4. Rxa6 Nc5+ 5. Kc4 Nxa6 6. Kb5 Nc7+ 7. Kc6 {og gevinst à la Al-Adli.}) 2. Rd4+ Ke8 ({1)} 2... Ke7 3. Rc7+ Ke8 4. Rh4 Kd8 5. Rc6 Ra1 (5... Kd7 6. Rhh6 Ra1 7. Rxb6 Rb1+ 8. Kc2 Rxb6 9. Rxb6 {og vinder.}) 6. Kb2 Ra6 7. Kb1 Ke8 8. Rh7 Kf8 9. Rg6 Ra8 10. Rxb6 Kg8 11. Rbb7 Ra6 12. Rhd7 Ra8 13. Kc2 Rc8+ 14. Kd3 Re8 15. Rg7+ Kh8 16. Rge7 Rd8+ 17. Ke4 Kg8 18. Ke5 Rc8 19. Kf6 Rc6+ 20. Re6 Rc8 21. Kg6 Ra8 22. Rf6 Rc8 23. Kh6 Ra8 24. Rg7+ Kh8 25. Rfg6 Ra7 26. Rg8#) ({1a)} 2... Ke6 3. Rc6+ Ke5 4. Rb4 Ra1 5. Rbxb6 Rb1+ 6. Ka2 Rg1 7. Rh6 {og hvid vinder.}) 3. Re5+ Kf7 4. Rf4+ Kg7 5. Rg5+ Kh6 6. Rg1 Ra5 7. Rf6+ Kh5 8. Rxb6 Rg5 9. Rxg5+ Kxg5 10. Kc3 Kf4 11. Rb5 Ke4 12. Ra5 Ke3 13. Ra4 Ke2 14. Re4+ Kf3 15. Kd3 Kf2 16. Re3 Kf1 17. Re2 Kg1 18. Ke3 Kf1 19. Rc2 Kg1 20. Kf3 Kh1 21. Kg3 Kg1 22. Rc1# 1-0

6B: Tårn og løber mod to løbere: eller 6B: Tårn og springer mod to løbere:

I disse tilfælde har den stærkere spiller praktisk talt ingen chance for at vinde, men forsvareren skal gøre det godt for at undgå randstillinger.

6B: Tårn og løber mod springer og ulige farvede løber:

Dette slutspil vil normalt være remis, men den stærkere part har stadig en ganske betydelig chance for at vinde. På grund af de ulige farvede løbere er der lidt udsigt til yderligere forenkling, og derfor kan forsvareren gøre lidt. Dette sikrer et langtidsinitiativ for den stærkere part; han kan konstant arbejde med små trusler, primært med den hensigt at tvinge forsvarernes brikker ud på et randfelt, hvorefter muligheden for den ene eller den anden undtagelse bliver størst.

Men der er ingen specifik metode til at tvinge fremkomsten af randstillinger. Forsvareren placerer fortrinsvis sine brikker på en sådan måde, at løber og springer står på felter af samme farve og er dækket af kongen. I denne henseende gælder det samme, som vi sagde i slutspillet dronning mod løbere og springere. F. Amelung udsatte dette slutspil for en særlig undersøgelse og offentliggjorde et stort antal eksempler (f.eks. I Deutsche Schachzeitung 1902). På grundlag af disse undersøgelser kom Berger til den lidt overdrevent optimistiske dom, som slutspillet mellem tårn og løber mod springer og løber af samme eller af anden farve giver de samme vinderudsigter som slutspillet dronning mod løber og springer. Dronningens større styrke kompenseres af, at tårn og løber kan foretage et dobbelt angreb på springeren og i øvrigt kan medføre en fordelagtig overgang til slutspillet mellem tårn og løber.

[Event "Fordelagtig stilling -"] [Site "Analyse af F. Amelungs studier"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "8/3kb3/3n4/3K4/8/3B4/8/7R w - - 0 1"] [PlyCount "25"] [EventDate "2021.10.06"] {[#] Efter} 1. Rh7 $1 {har sort ikke et tiltrækkeligt træk tilbage, som nedenstående varianter viser: Så den fortsættelse, der følger efter, er nu tvunget.} Nb7 ({1)} 1... Kd8 2. Ke6 Nc8 ({eller} 2... Bf8 3. Rh8 Ke8 4. Bg6+ Kd8 5. Rxf8+) 3. Ba6 Bb4 4. Rd7+ Ke8 5. Bxc8) ({2)} 1... Ke8 2. Ke6 {og hvid vinder på samme måde som i variant 1)}) ({3)} 1... Nc8 2. Bf5+ Kd8 3. Bxc8 Kxc8 4. Rxe7 {og vinder.}) ({4)} 1... Ne8 2. Bb5+ Kd8 3. Rh8 Kc7 4. Rxe8 { og hvid vinder.}) 2. Bb5+ Kd8 3. Kc6 {Truer både 4.Kxb7 og Th8+.} Na5+ ({ Sort kan ikke parere disse trusler med} 3... Nd6 {på grund af} 4. Rh8+ Ne8 ({ eller} 4... Bf8 5. Rxf8+ Ke7 6. Ra8 Nf5 7. Kd5 Ne3+ 8. Ke4 Ng4 9. Kf4 Nf2 10. Ra2 Nh3+ 11. Ke5 Kf7 12. Bd3 Ng5 13. Ra7+ {og hvid vinder}) 5. Kb7 {og vinder. Derfor er de følgende træk fra sort også tvunget.}) 4. Kb6 Bb4 { Forsvarerens brikker er nu flyttet langt fra dens konge, der også står på randen, hvilket viser sig at være særligt dødelig.} (4... Nb3 5. Rh8+ Bf8 6. Rxf8+) 5. Rd7+ Kc8 ({Eller} 5... Ke8 6. Rd4+ {og efter} Ke7 {taber sort begge officerer.} 7. Rxb4 Kf6 8. Kxa5 {og hvid vinder.}) 6. Rd3 $1 Nb7 7. Ba6 Ba5+ 8. Kc6 Kb8 9. Bxb7 Bc7 10. Ra3 Ba5 11. Ra2 Ka7 12. Rxa5+ Kb8 13. Ra8# 1-0 [Event "Fordelagtig stilling -"] [Site "Analyse af J. Bergers studie"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Euwe, Max"] [Black "Euwe, Max"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "8/3kb3/3n4/3K4/8/3B4/8/7R b - - 0 1"] [PlyCount "52"] [EventDate "2021.10.06"] [SourceVersionDate "2021.10.07"] {[#] Amelung fastholder, at diagramstillingen med sort i trækket også vinder for hvid, efter han havde vist gevinstmetoden med hvid i trækket. Men dette er ikke korrekt; hvid vinder kun, hvis sort begynder med et løber- eller et kongetræk, som efterfølges af enten 2.Th7+ eller 2.Ke6 med overgang til de varianter, der er blevet behandlet i forrige eksempel, som opstår, når det er hvid i trækket. Berger har imidlertid vist, at med sort i trækket vil han med} 1... Nf7 $1 {kunne forsvare sig tilstrækkeligt, men kan dog ikke holde remis, f.eks.} 2. Bf5+ $1 ({1) Efter} 2. Bb5+ {kan der f.eks. følge} Kd8 3. Be2 $1 ({1a) Berger fortsatte her med} 3. Rh7 Ng5 4. Rg7 Bf6 5. Ra7 Be7 6. Ke5 Nf3+ 7. Ke4 Nh4 8. Kd5 Ng6 9. Ra6 Nf4+ 10. Ke5 Nh5 11. Ra8+ Kc7 12. Ra7+ Kd8 13. Be2 Ng3 14. Bg4) ({1b) Dette kongetræk} 3. Kc6 $2 {er absolut ikke godt for hvid, da sort efter} Bf6 4. Re1 Bc3 ({eller} 4... Bh4 5. Re3 Be7 6. Be2 Bf6 7. Re6 Bb2 8. Kd5 Ng5 9. Rb6 Bc3 10. Rb3 Bf6 11. Re3 Kc7 $11) 5. Re2 Bb4 6. Bd3 Bc3 7. Bc2 Ne5+ 8. Kd6 Nd7 9. Bg6 Ne5 10. Bh5 Nc4+ 11. Kd5 Na5 $11 {kan holde remis.}) 3... Ng5 4. Rh8+ Kd7 5. Bg4+ Kc7 6. Ra8 Kb6 7. Re8 Bf6 8. Bf5) 2... Kd8 (2... Ke8 $2 3. Bg6 Kf8 4. Rf1 Kg7 5. Rxf7+ Kxg6 6. Rxe7 {og hvid vinder.}) 3. Bg6 Ng5 4. Ra1 Bb4 5. Ra7 Bd2 6. Bh5 Be3 7. Rg7 Bf4 8. Kc6 Ne6 9. Rd7+ Kc8 10. Bg4 Nd8+ 11. Kb6 Be3+ 12. Kb5 Bg1 13. Rd1+ Kc7 14. Rxg1 Nf7 15. Kc5 Nd8 16. Kd5 Kb6 17. Rf1 Kc7 18. Rf6 Nb7 19. Rc6+ Kb8 20. Rc8+ Ka7 21. Kc6 Na5+ 22. Kb5 Nb7 23. Rc7 Kb8 24. Kb6 Nd6 25. Rc6 Nf5 26. Bxf5 Ka8 27. Rc8# 1-0

6B: Tårn og løber mod springere og lige farvede løbere:

Også her kan det kun tvinges til at vinde i undtagelsestilfælde, og udsigterne til dette er endnu mindre end med ulige farvede løbere, da den angribende løber ikke let kan unddrage sig afbytning. Hvis denne afbytning finder sted, når forsvarsspillerens konge ikke er på et randfelt, så er partiet helt sikkert remis, mens ellers er sejren på ingen måde sikker (se vores overvejelser om slutspillene henholdsvis tårn mod løber og tårn mod springer).

Göring Gambit

Hvids bondeoffer er helt korrekt ud fra et teoretisk synspunkt og giver gode praktiske odds. Under alle omstændigheder skal man være…