Afsnit 5

5: Officerer mod officerer 2

Efter at vi har behandlet “Materiel ligevægt” og “Materiel overvægt med mat-potentiale” i Afsnit 4, er her slutspillene, der er kendetegnet ved den materielle overvægt uden mat-potentiale.

Frem for alt vil vi gerne minde om vores “konverteringsrater” for at kunne skelne sagerne med mat-potentiale fra dem uden mat-potentiale. Grundlaget for denne omdannelse er: Dronning = to tårne ​​= tre lette officerer, hvorfra det uden videre kan konkluderes, at tårnet er halvanden let officer værd.

Vi betragter nu den materielle overvægt uden mat-potentiale som en materiel overvægtig på højst en let officer, så vi kun får to muligheder:

  • a) den materielle overvægt består af en let officer eller svarende hertil;

  • b) den materielle overvægt består af en halv let officer (dvs. kvaliteten).

I a) er det vigtigt at afgøre, om den stærkere part har en ekstra let officer (direkte overvægt) eller har materiale af større værdi (indirekte overvægtig). Det er også vigtigt, om den materielle overvægt består af en løber eller en springer.

I slutspillene b) er den materielle overvægt bestemt en indirekte, men også her skal vi overveje forskellige værdirelationer, nemlig forskellen mellem tårn og løber eller springer og forskellen mellem to lette officerer og tårn. I begge tilfælde er den materielle overvægt en halv officer, så vi holder os til udtrykket “kvalitet”. Vi minder ligeledes også om den forklaring, vi gav i indledningen til Afsnit 4 om udtrykket “teoretisk slutspil”. Dette koncept er, at den stærkere part ikke skal have mere materiale end dronningen (eller dens tilsvarende) plus tårn. Ved at trække en sådan grænse er vores undersøgelse begrænset til de sager, der er genstand for en mere præcis analyse.

På grundlag af ovenstående forklaringer kommer vi til følgende klassifikation for dette afsnit:

6: Kvalitetens overvægt

Som nævnt i indledningen til dette afsnit kan flere ejerskaber af kvalitet have forskellige former. Der er i det væsentlige fire “hoved” muligheder, så det er de muligheder, hvor en udveksling er udelukket på grund af tilstedeværelsen af ​​de samme officerer, og hver ændring i antallet af deltagende officerer må nødvendigvis resultere i en ændring i magtbalancen. Disse sager er:

  • 1) et tårn mod en let officer;

  • 2) to lette officerer mod et tårn;

  • 3) dronningen mod et tårn og en let officer;

  • 4) et tårn og to lette officerer mod dronningen.

Ved at tilføje materiale af samme værdi til hver side, det vil sige skabe muligheder for udveksling, kan vi udvide disse “vigtigste” sager efter behag. Af disse kombinerede muligheder vil vi dog kun behandle dem, hvor forsvareren højst har det materiale, der er en dronning værd. Så med dette får vi:

  • 1) et tårn og en let officer mod to lette officerer;

  • 2) to tårne ​​mod et tårn og en let officer;

  • 3) et tårn og to lette officerer mod tre lette officerer;

  • 4) et tårn og to lette officerer mod to tårne.

Da den lette officer med disse forskellige muligheder både kan være en løber og en springer, får vi igen en hel række variationer som en afledning. Inden vi begynder at håndtere disse slutspil, så lad os tage et generelt kig på dem. I slutspillet uden bønder er kvalitet normalt ikke afgørende. Der er selvfølgelig undtagelser, men antallet af disse undtagelser er ikke det samme i alle tilfælde. Det er af stor betydning, om kun den ene side har en tung officer, eller om en tung officer er tilgængelig på begge sider.

Følgende oversigt viser os, hvilken indflydelse tilstedeværelsen af ​​tunge officerer har på vurderingen af ​​chancerne:

  • 1) det mest fordelagtige for den stærkere part er slutspil, hvor modstanderen ikke har en tung officer (f.eks. tårn mod springer),

  • 2) hvis begge sider har en tung officer, er chancerne for at vinde meget lave for den stærkere (f.eks. dronning mod tårn og løber),

  • 3) hvis kun den svagere side har en tung officer, har den stærkere slet ingen chance for at vinde (f.eks. løber og springer mod tårn).

Under alle omstændigheder er gevinstmuligheder altid blandt undtagelserne. Når vi behandler disse slutspil, bemærker vi forskellen mellem “hoved”-sager og kombinerede “hovedsager” og kommer således til følgende opdeling:

Vi nævner også, at i slutspillene i dette hovedafsnit kan den materielt svagere side (som derfor er en mindre kvalitet) vinde i særlige tilfælde. Vi vil dog ikke gå nærmere ind på disse teoretiske gevinstmuligheder.

6B: Tårn og løber mod to springere:

Dette slutspil giver den stærkeste part meget gode chance for at vinde. F. Amelung går endda så langt som til at betragte forsvaret som håbløst, men denne opfattelse synes ikke at være korrekt. Som i det netop diskuterede slutspil med tårn og løber mod springere og ulige farvede løbere, foretager Berger en sammenligning med det tilsvarende slutspil, hvor tårnet og løberen erstattes af dronningen. Berger kommer til den konklusion, at chancerne for at vinde i slutspillet tårn og løber mod to springere er større end i slutspillet dronning mod to springere.

Det vigtigste er, at angriberen har to officerer, der virker på afstand mod springerne, der kun handler på kort afstand. Muligheden for et dobbelt angreb på en af ​​de to springere forhindrer forsvareren i at opbygge en solid stilling. Dette er en væsentlig forskel for dronningens kamp mod to springere på den ene side og kampen for tårnet og løberen mod to springere på den anden side.

Diagramstilling 23:

Hvid vinder, fordi springernes indbyrdes dækning næsten ikke kan opretholdes.

Berger har inkluderet en af ​​de vanskeligste undersøgelser af F. Amelung i sit slutspilsarbejde (vores diagramstilling 23) og givet det betydelige tilføjelser og forbedringer. Vi lader denne undersøgelse følge, men nævner, at arbejdet med forfatterens løsning rejser betydelig tvivl om muligheden for virkelig at forklare en sådan holdning fuldstændigt uden at miste opgaven med at analysere et generelt værk om slutspillet. På trods af Bergers tilføjelser er forfatterens løsning på ingen måde komplet; den efterlader forskellige væsentlige spørgsmål ubesvarede og er endda baseret på en fejl.

Vi talte allerede om den gensidige dækning af springerne, som i sandhed må ses som en slags “selvbeherskelse”, da vi behandlede slutspillet med dronning mod to springere (se eksemplet, Springerne står forkert).

Denne springerstilling var resultatet af et forkert forsvar der; men her kan det ske, at forsvareren er nødt til at bruge denne selvbeherskelse af springerne, fordi springerne konstant er udsat for de to fjendtlige officerers dobbelte angreb og dermed ikke kan indtage en solid stilling.

En generel betragtning af diagramstilling 23 lærer os følgende: Sort kan ikke let fortryde denne selvbeherskelse af springeren og er i fare for at miste en officer. Som det mest afgørende forsvarsmiddel har det et angreb på det hvide tårn. Det er også meget vigtigt, at hans konge beskytter Sf3. Dette gør det muligt for Sd4 at trække, så snart det hvide tårn opgiver angrebet på f3. Hvid ville nu let vinde, hvis han kunne placere sit tårn på en sådan måde, at han ikke kunne blive angrebet af en sort springer og også afskære den sorte konge fra forsiden af ​​Sf3, mens han bevarede de to springers selvklæbning. Truslen Lxd4 kunne derefter ikke længere pareres, selvom løberen ikke længere var på e3, og hvid skulle miste et træk for at angribe Sd4 igen med løberen. For eksempel, hvis vi flytter den sorte konge til h3, h4 eller h5, tårnet til g8 og løberen til f4, så kan sort ikke længere parere truslen Lf4-e3xd4, selvom det er sort i trækket. Bemærk, at g8 er det eneste felt på g-linjen, hvor tårnet er helt sikkert, det eneste felt, der fratager sort muligheden for at parere den førnævnte trussel ved at modangribe tårnet.

Vanskeligheden ved at vinde ligger i, at hvid ikke let kan ændre sin stilling, som forklaret ovenfor. Hans tårn har for lidt bevægelsesfrihed og kan kun komme til g8 via en omvej, hvorved sort kunne bryde springernes selvbeherskelse. Amelung og Berger viser nu med et stort netværk af varianter, at denne løft af selvbeherskelse ikke fører til det ønskede resultat, da de sorte brikker også er spredt, hvilket hurtigt fører til tab af en springer. Forfatterens løsning på diagramstilling 23 er:

[Event "Indbyrdes dækning -"] [Site "Studie af J.N. Berger"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Berger, Johann Nepomuk"] [Black "Berger, Johann Nepomuk"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "8/8/8/8/3nK3/4Bnk1/5R2/8 w - - 0 1"] [PlyCount "41"] {[#] Hvid vinder, fordi springernes indbyrdes dækning næsten ikke kan opretholdes.} 1. Rf1 ({Berger nævner her, at} 1. Bxd4 $2 Nxd4 2. Rd2 {ikke resulterer i noget på grund af} Ne6 $1 {det eneste korrekte træk, som sætter springeren i en sikker havn.}) 1... Kg2 {Berger og Amelung ignorerer andre muligheder her og antager den forkerte antagelse om, at sort vil parerer truslen 2.Lxd4?. Men 2.Lxd4 fører faktisk ikke til noget på grund af 2... Sd2+! med en øjeblikkelig remis, og spørgsmålet opstår, om sort har noget bedre end 1...Kg2. Heldigvis for undersøgelsen er dette ikke tilfældet; Sort skal spille 1...Kg2, som det fremgår af følgende varianter og kommentarer:} ( {1) Springertræk er ikke mulige: på} 1... Nh2 {vinder} 2. Rg1+ Kh3 3. Bxd4 { og hvid vinder.}) ({2)} 1... Kh4 {vil blive besvaret med} 2. Rh1+ Kg4 ({eller} 2... Kg3 3. Bxd4 Nd2+ 4. Kd3 Nf3 5. Be3 Kg2 6. Rb1) 3. Bxd4 Ng5+ 4. Kd5 Kf4 5. Bb2 Kf3 {og hvid vinder.}) ({3)} 1... Kh3 {fører efter} 2. Rh1+ Kg2 3. Rh8 Ne2 4. Rg8+ Ng3+ 5. Kf4 Ne1 6. Rxg3+ {til springergevinst.}) ({4)} 1... Kg4 { Dette træk er svært at tilbagevise, for hvis tårnet opgiver angrebet på Sf3, følger 2...Sf5! og hvid kan ikke længere vinde. Men hvis hvid spiller 2. Tf2, så kommer vi med 2...Kg3! tilbage til diagramstillingen. Den eneste korrekte fortsættelse er 2.Lf4! Så vinder hvid på den måde, som vi skitserede i vores generelle betragtning af diagramstilling 23. Lad os se på det: 4a) ingen af ​​springerne kan trække.} 2. Bf4 $1 {4b)} Kh3 ({4c)} 2... Kh4 3. Rf2 $1 Kh3 4. Rb2 Kg4 5. Rg2+ Kh3 6. Rg8 Kh4 7. Be3 Nc6 8. Kxf3 { og hvid vinder.}) ({4d)} 2... Kh5 3. Rf2 $1 Kh4 (3... Kg6 4. Be3 {med springergevinst.}) 4. Rb2 Kg4 5. Rg2+ Kh3 6. Rg8 Kh4 7. Be3 {med springergevinst.}) 3. Rf2 $1 Kh4 4. Rb2 $1 {Truer med springergevinst efter 5. Le3.} Kg4 {(det eneste rigtige træk)} 5. Rg2+ Kh3 6. Rg8 {sort kan kun trække med kongen, og efter} Kh4 {er der springergevinst efter} 7. Be3) { Man kan se, at begrundelsen for sorts første træk er et meget vanskeligt problem. Dette supplement til forfatterens løsning viser også, hvordan man skal gå frem i sådanne situationer. For fuldstændighedens skyld vil vi nu kort give hovedvarianten af ​​forfatterens løsning:} 2. Rb1 Ne6 ({Efter} 2... Nc2 3. Rb2 Nfe1 4. Bd2 Kf1 5. Ra2 Kg1 {fører} 6. Bxe1 Nxe1 7. Ke3 { til Al-Adli-stillingen. Se: tårn mod springer.}) 3. Rb5 Nh4 4. Re5 Nf8 5. Rg5+ Kh3 6. Bf4 $1 Nhg6 ({Også her kan man komme til Al-Adli-stillingen efter:} 6... Ne6 7. Rg3+ Kh2 8. Be5 Nc5+ 9. Kf4 $1 Ng2+ 10. Kf3 Ne1+ 11. Ke2 Ncd3 12. Re3+ Nxe5 13. Rxe5 Ng2 14. Kf3 Nh4+ 15. Kg4 Ng2 16. Rh5+ Kg1 17. Kf3 Ne1+ 18. Ke2 Ng2 19. Rh8 {osv.}) 7. Bd6 Kh4 8. Kf5 Kh3 9. Bxf8 Nxf8 10. Rg7 {Den sorte springer går nu tabt - og det samme gør partiet:} Kh2 11. Rf7 Ne6 12. Kxe6 Kg3 13. Rf5 Kg4 14. Kf6 Kh4 15. Rg5 Kh3 16. Ke5 Kh4 17. Kf4 Kh3 18. Rg6 Kh2 19. Kf3 Kh1 20. Kf2 Kh2 21. Rh6# {Antallet af varianter i denne gevinst er utallige, og det er især de mulige overgange til Al-Adli-positionen, der får os til at afstå fra en komplet liste over alle muligheder.} 1-0

6B: Tårn og springer mod to løbere:

Det samme gælder her som for slutspillet tårn og løber mod to løbere, kun at her er udsigten til at vinde for den stærkere part endnu mindre.

6B: Tårn og springer mod løber og springer:

Også her er kvalitet meget mindre vigtig end i forbindelse med en løber, og muligheder for at vinde findes kun sjældent. En sådan undtagelse følger her. Undersøgelse af J. Berger fra “De Maasbode” 1920; Hvid i trækket vinder. Forsvarerens brikker er i en meget ugunstig position, nemlig i hjørnezonen af ​​løberens farve. Derfor kan hvid muligvis starte en springer-afbytning for at opnå en vindende stilling med tårn mod løber. Løsningen er:

[Event "Ugunstige stilling for sort -"] [Site "Studie af J. Berger"] [Date "????.??.??"] [Round "?"] [White "Berger, Johann Nepomuk"] [Black "Berger, Johann Nepomuk"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "5n2/1R4bk/2N5/5K2/8/8/8/8 w - - 0 1"] [PlyCount "23"] {[#] Også her er kvalitet meget mindre vigtig end i forbindelse med en løber, og muligheder for at vinde findes kun sjældent. En sådan undtagelse følger her. Undersøgelse af J. Berger fra "De Maasbode" 1920; Hvid i trækket vinder. Forsvarerens brikker er i en meget ugunstig position, nemlig i hjørnesonen af ​​løberens farve. Derfor kan hvid muligvis starte en springerafbytning for at opnå en vindende stilling med tårn mod løber. Løsningen er:} 1. Ne7 Kh6 {Andre muligheder:} ({1)} 1... Kh8 2. Rb1 {og nu:} {1a)} Bd4 ({1b)} 2... Bh6 3. Kf6 Kh7 ({eller} 3... Nh7+ 4. Kg6 {og hvid vinder efter} Bf4 5. Rh1 Bh2 {Hvid kan naturligvis ikke slå løberen, da sort bliver pat.} 6. Rf1 Bd6 7. Rf7 Bxe7 8. Rxh7+ Kg8 9. Rxe7 Kf8 10. Re6 Kg8 11. Re8#) ({på} 3... Nd7+ { følger} 4. Kg6 Ne5+ 5. Kxh6 Ng4+ 6. Kg6 Ne5+ 7. Kf5 Nd7 8. Rd1 Nf8 9. Kf6 Nh7+ 10. Kf7 Ng5+ 11. Kg6 Nf7 12. Rh1+ Nh6 13. Rxh6#) 4. Rh1 Nd7+ 5. Ke6 Nc5+ ({ eller} 5... Nf8+ 6. Kf7 Ng6 7. Nf5 $1 Ne5+ 8. Ke6 Ng4 9. Nxh6 Nxh6 10. Kf6 Kh8 11. Rxh6+ Kg8 12. Rh5 Kf8 13. Rh8#) 6. Kf7 Ne4 7. Nf5 Ng5+ 8. Kf6 Ne4+ 9. Ke5 { og sort taber en officer.}) ({1c)} 2... Nh7 3. Rh1 Bf8 4. Kg6 {og hvid vinder.} ) 3. Ng6+ Kg7 4. Rb7+ Kg8 5. Rb8 Bg7 6. Nxf8 Bxf8 7. Kg6 {og sort bliver sat mat i næste træk.}) ({2)} 1... Bh6 2. Kf6 {og nu:} {2a)} Kh8 ({2b)} 2... Be3 3. Ng6+ {og mat eller springertab.}) ({2c)} 2... Bg7+ 3. Kf7 Bh6 4. Nf5 Ng6 5. Kf6+ {med springergevinst.}) 3. Ng6+ Kg8 4. Rb8 {og hvid vinder.}) ({3)} 1... Bd4 2. Ng6+ Kg8 3. Rb8 Bg7 4. Nxf8 Bxf8 5. Kg6 Kh8 6. Rxf8#) 2. Ng8+ Kh7 3. Nf6+ Kh6 ({Eller} 3... Kh8 4. Rb8 Bh6 5. Nd7 Kg8 6. Nxf8 Bxf8 7. Kg6 {og sort bliver mat i næste træk.}) 4. Ne8 {og nu:} {1)} Bh8 ({2)} 4... Bd4 5. Rb4 Bf2 6. Rb2 {2a)} Bg3 ({2b)} 6... Bh4 7. Rg2 $1 {med fire varianter: 1)} Kh5 ({ 2) efter} 7... Nh7 8. Rg6+ Kh5 {bliver sort sat mat efter} 9. Ng7#) ({3) eller } 7... Nd7 8. Rh2 Kh5 9. Rh1 Nf8 10. Nf6+ {og hvid vinder.}) ({4) træk med løberen} 7... Be7 {fører til mat efter} 8. Rh2+ Bh4 9. Rxh4#) 8. Rh2 Ng6 9. Nf6+ Kh6 10. Nd5 {efterfulgt af 11.Sf4 og hvid vinder.}) 7. Rb6+ Kh7 8. Nf6+ Kh8 9. Rb4 Nh7 10. Rb3 Nxf6 11. Kxf6 Bh4+ 12. Kg6) 5. Rb1 Kh7 6. Nf6+ Bxf6 7. Kxf6 Nd7+ 8. Ke6 Nc5+ 9. Kf7 Kh6 10. Rb6+ Kh5 11. Rb5 Kg5 12. Rxc5+ {En flot undersøgelse, hvis praktiske værdi ligger i de forskellige udviklinger, der skaber et slutspil mellem tårn mod løber eller tårn mod springer.} 1-0

6B: Tårn og springer mod to springere:

Udsigterne her er nogenlunde de samme som for tårn og springer mod løber og springer. I princippet er to springere gunstigere for forsvareren end løberen og springer, da chancen for at bytte den angribende springer på det rigtige tidspunkt er større her. Denne fordel annulleres ved, at forsvarsspilleren ikke har en officer, der kan arbejde på lang afstand. Ikke desto mindre er gevinstudsigterne under alle omstændigheder kun meget tynde. Følgende er et nydeligt eksempel fra den virkelige verden. Fra partiet Flohr-Mieses, Bournemouth 1939; Hvid vinder. Sort i trækket. Det er klart, at denne stilling er meget ufordelagtig for sort; hans konge står så dårligt som muligt, og springerne står på en sådan måde, at de udsættes for konstante angreb fra fjendens brikker, primært den hvide konge. Der fulgte

[Event "Bournemouth"] [Site "Bournemouth"] [Date "1939.08.25"] [Round "?"] [White "Flohr, Salo"] [Black "Mieses, Jacques"] [Result "1-0"] [Annotator "Jensen,John Oland"] [SetUp "1"] [FEN "6k1/4K1n1/4n3/4N3/8/5R2/8/8 b - - 0 1"] [PlyCount "32"] [EventDate "1939.10.14"] [EventCountry "GBR"] {[#] Hvid vinder. Sort i trækket. Det er klart, at denne stilling er meget ufordelagtig for sort; hans konge står så dårligt som muligt, og springerne står på en sådan måde, at de udsættes for konstante angreb fra fjendens brikker, primært den hvide konge. Der fulgte} 1... Nc7 ({Selv efter} 1... Ng5 2. Rf1 {Sort har ikke tilstrækkeligt forsvar. For eksempel efterfølges} Nh7 { af} ({Hvis} 2... Ne4 {så følger:} 3. Rf8+ Kh7 4. Rf4 Ng3 5. Rh4+ Kg8 6. Rg4 Kh7 7. Kf7 N3f5 8. Kf6 Kg8 9. Nd7 Kh7 10. Nc5 Kh6 11. Nd3 Kh5 12. Rg5+ Kh6 13. Nf4 Ne8+ 14. Kxf5 {med springergevinst.}) 3. Nd7 Nf5+ ({på} 3... Ng5 {følger} 4. Nf6+ Kh8 5. Rh1+ Nh5 6. Rxh5+ Kg7 7. Rxg5+ Kh6 8. Ne4 Kh7 9. Ke6 Kh6 10. Kf7 Kh7 11. Rh5#) ({eller} 3... Kh8 4. Rg1 Nf5+ 5. Ke6 Nh6 6. Rg2 Nf8+ 7. Nxf8 Ng8 8. Rg1 Nh6 9. Nd7 Ng8 10. Nf6 Nxf6 11. Kf7 Nh5 12. Rh1 Kh7 13. Rxh5#) {og efter } 4. Rxf5 {kan der f.eks. følge:} Kg7 5. Ne5 Kh6 6. Nd3 Kg6 7. Re5 Kh6 8. Nf4 Kg7 9. Rf5 Kg8 10. Ne6 Kh8 11. Kf7 Nf6 12. Nf8 Ng4 13. Rh5+ Nh6+ 14. Rxh6# { Men det ville være nytteløst arbejde at udarbejde alle varianterne i dette slutspil, så vi nøjes med ovenstående varianter.}) 2. Nd7 Nd5+ ({På} 2... Nh5 {vinder hvid med} 3. Rf5 Ng7 ({hvis} 3... Nf4 {vil det blive besvaret med} 4. Nf6+ $1 {efterfulgt af springergevinst.}) 4. Nf6+ Kh8 5. Rf1 Nge6 6. Rg1) 3. Kd6 Ne3 {Den eneste måde at bringe denne springer tilbage i sikkerhed. På 4. Txe3? følger 4... Sf5+.} 4. Ke5 Ng4+ 5. Kf4 Nh6 6. Kg5 Nf7+ 7. Kf6 Nd6 ({Eller } 7... Nh6 8. Rg3 Nhf5 9. Rg1 Kh8 (9... Kh7 10. Nf8+ Kg8 (10... Kh6 11. Rh1+ Nh4 12. Rxh4+ Nh5+ 13. Kf5 Kg7 14. Rxh5 Kxf8 15. Kf6 Ke8 16. Rd5 Kf8 17. Rd8#) ({eller} 10... Kh8 11. Rh1+ Kg8 12. Ng6 Ne8+ 13. Kxf5 {og hvid vinder.}) 11. Ne6 Kh7 12. Nxg7) 10. Ra1 Kh7 11. Nf8+ Kh8 12. Ng6+ Kh7 13. Rh1+ Nh6 14. Nf8+ Kh8 15. Rxh6+) 8. Rf1 $1 {Sort er nu under træktvang. Efter 8...Sdf5 9.Tg1 opstår ovenstående variant.} Ngf5 ({Eller} 8... Ne4+ 9. Kg6 Ne6 10. Ra1 Nf4+ 11. Kf5 {med springergevinst.}) 9. Rg1+ Kh8 ({Eller} 9... Kh7 10. Nf8+ Kh8 11. Ng6+ Kh7 12. Rh1+ Nh6 (12... Kg8 {vil blive besvaret med} 13. Rh8#) 13. Nf8+ Kg8 14. Rxh6 Nf7 15. Rh7 {og hvid vinder.}) 10. Ne5 Nh6 ({Eller} 10... Kh7 11. Rh1+ Kg8 12. Ng6 {og hvid vinder.}) 11. Rh1 Kh7 12. Ng4 {og vinder, da} Ndf5 { er ubrugelig på grund af} 13. Nxh6 Nxh6 14. Rh2 {og mat i tre træk.} Kh8 15. Rxh6+ Kg8 16. Rh5 Kf8 17. Rh8# 1-0
Loading...