Skakopgaver – Slutspil

Dette er ikke nogen teoribog, og heller ikke en samling slutspilstudier. Altsammen af psykologiske og pædagogiske grunde. Det lader til at være meget få skakspillere, der gider studere slutspilteori. Man koncentrerer sig om åbningsteori. Åbningen skal man jo igennem i hvert parti, medens det ikke er altid, man når frem til slutspillet. Rigtignok, men en virkelig forståelse af slutspillet kan gavne ens behandling af spillets forudgående faser. Desuden er det vigtigt, at man kan stole på sin slutspilteknik, så man ikke for enhver pris må undvige forenkling. Men altså, reglerne for, hvornår tårn og bonde mod tårn kan vindes, dem går vi udenom. Der findes for de få interesserede tykke bøger. Vi undgår stillinger, som man kun kan finde ud af, hvis man færdes hjemmevant i slutspilteoriens krinkelkroge.

De her samlede opgaver indeholder en eller anden pointe, i de fleste tilfælde af taktisk art. Det er altså ikke mindst blikket for de kombinatoriske muligheder, der skal skærpes. Mange er tilbøjelige til at forbinde ordet kombination med stillinger med mange brikker. Men man må huske, at i stillinger med få brikker er angrebet ganske vist svagere, men det er forsvaret også, og i mange tilfælde kan et enkelt velrettet stød få korthuset til at falde sammen. Det klareste eksempel herpå er vel de stillinger, hvor en lille bonde pludselig farer afsted til forvandlingsfeltet.

Robert James Fischer

Første gang vi herhjemme hørte om han var i 1957, hvor et parti han havde spillet i en turnering i New York mod Donald Byrne efter…