Wiener parti

Max Lange-forsvaret

1.e4 e5 2.Sc3 Sc6

  • Brikkerne i nedenstående diagram kan flyttes rundt på brættet ved at flytte musen hen på den pågældende brik, tryk derefter venstre museknap ned – hold den nede, samtidig med, du flytter den pågældende brik hen til det felt, den skal stå på. Slip derefter museknappen. God fornøjelse 🙂

Det menes generelt, at dette forsvar er mindre stærkt end det med 2…Sf6, da 3.Lc4 nu ikke kan besvares med 3…Sxe4 og 3.f4 ikke kan besvares med 3…d5. Fra nutidens synspunkt har de teoretiske betænkeligheder, der eksisterer mod 2…Sc6, dog ringe praktisk betydning, fordi der ikke er kendt en eneste metode, hvormed hvid kunne få det bedste spil efter at være blevet tvunget til at spille teksttrækket. Sandt nok kan hvid skabe store komplikationer, men konsekvenserne af en sådan taktik har tendens til at favorisere sort.

  • 3.Lc4. Den vigtigste og mest lovende fortsættelse i Wiener parti. 3…Lc5 4.Dg4. Dette engang frygtede træk, som virkede helt dødt i 1920’erne, har fået nyt skub i nogle velkendte partier. 4…g6 5.Df3! En nyskabelse af sovjetiske mestre, som Larsen havde succes med mod Portisch i et interessant parti i Santa Monica 1966.

 

Pirc-forsvar

I Pirc-forsvaret støder vi på en anden åbning, hvor sort ikke starter med at flytte en bonde til femte række. I stedet for det planlægger han ved…

Trækfølgen

Sort trækker

  • Brikkerne kan flyttes rundt på brættet ved at flytte musen hen på den pågældende brik, tryk derefter venstre museknap ned – hold den nede, samtidig med, du flytter den pågældende brik hen til det felt, den skal stå på. Slip derefter museknappen. Har du brug for et hint til det første træk, klik på redningskransen.

    Er du stadig i tvivl om det første træk, så klik på lyssignalet for at få det serveret. God fornøjelse 🙂

Nøjagtigst er trækfølgen 38…Td1+! 39.Txd1 Lf2+ 40.Kf1 e2+ 41.Kxf2 exd1S+ med gevinst. I partiet skete 38…Lf2+ 39.Kf1 Td1+ 40.Ke2 Td2+ 41.Dxd2 exd2+ 42.Kxf2 Lf3! 43.Sd6 Tf8. Hvid opgav. Der var måske tidnød på, det er lige før kontrollen ved træk nr. 40. Henledningen af det hvide tårn er charmerende. Igen minder vi om, at en brik ikke kontrollerer det felt, den står på.

Danmarks første stormester

Bent Larsen fik sit store gennembrud i 1956, da han under skakolympiaden i Moskva blev udråbt som Danmarks første…